lördag 13 april 2019

det fina med Kerstin - Helena Hedlund

Det fina med Kerstin  av Helena Hedlund vann förra veckan Slangbellan och såklart så passade jag på att lyssna på den idag när jag hade ett par timmars ärenden att göra.

Kerstin älskar guld, hon har glimrande hår och hon samlar på guldiga saker i sin skattgömma. Hon har en bästis som heter Fatima och i skolan träffas de varje dag. Ibland leker de också hemma men egentligen så vill inte Kerstin alltid leka med Fatima, det är bara det att hon har så svårt att säga nej. En dag hittar Kerstin en vacker guldring på skolgården och när fröken frågar om någon hittat en ring så svarar alla nej. Hur ska Kerstin nu någonsin kunna lämna tillbaka den fina ringen? Hon har ju ljugit ...

Kerstin bor vi slutet av vägen och i den lilla byn finns det inte så många andra barn så när det flyttar in en pojke i huset bredvid blir Kerstin lite nyfiken. Hon är en tjej som helst vill ha det som det alltid är och nya saker, som ett nytt störande kylskåp, kan förstöra en hel dag. Bäst är det att leka i skogen och kanske leta efter en oupphittad skatt. Gunnar, som kan trolla, ska gå i samma klass som de två flickorna. När Kerstin upptäcker att Gunnar också samlar på guldiga saker och har en fin guldig penna så bestämmer hon sig för att ge honom en chans.

För mig, som befinner mig bland lågstadiebarn varenda dag, så finns det oerhört mycket igenkänning i den här romanen. Det där med att vara bästis sedan förskolan och sedan tröttna, tjejers sätt att sprida rykten för att kanske bilda pakter, frysa ut eller snara in och hur lite acceptans det finns för de kamrater som är något lite annorlunda.  En av mina ständiga repliker i skolan är "du vet att man kan ändra sig" och det är ju ett råd man skulle vilja ge både Kerstin och Fatima. I ganska många böcker jag läst det senaste så är de vuxna frånvarande men i den här boken finns det kloka och närvarande vuxna som hjälper och stöttar barnen så att de kan komma på rätt spår igen. Jag tänker att det här skulle kunna vara en riktigt fin högläsningsbok på våren i första klass. Anse er tipsade!


Med ett lekfullt språk och ur ett precist barnperspektiv gestaltar Helena Hedlund Kerstins vardagliga och samtidigt livsviktiga problem. Det är ju så lätt att nästla in sig i lögner. “Det fina med Kerstin” är en debut som glimmar som guld, såväl i detaljerna som i helheten.

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset! Verkar vara fina illustrationer också, av omslaget att döma :)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!