lördag 27 april 2019

sista färjan från Ystad - en annorlunda spänningsroman

Karin Alfredsson har i sin nya spänningsroman Sista färjan från Ystad  plockat upp flera samtidsfenomen och fogat samman dem i en spänningsroman som kanske inte är fylld av just spänning utan mer psykologi. Bekräftelse och önskan om att bli älskad är ett tema, ett annat är att skenet bedrar. De två syskonen har specialiserat sig på att tjäna pengar genom att utnyttja andra människors längtan efter kärlek, ekonomisk trygghet, lite sällskap eller sex. De vänder sig till de som av olika anledningar är ensamma och utsatta och kan genom dem finansiera ett liv i lyx.

När romanen börjar så åker de på färjan mot kontinenten i den splitternya mercedesen och man får följa dem under några veckor, hemma i Sverige får vi följa de som de nyttjat. När Aina, en snart pensionerad polis i Stockholm, får vetskap om en kvinna som är på väg att sälja sin stuga för att finansiera en väninnas cancerbehandling i Tyskland så börjar hon nysta i alla de konton som syskons flyttar pengar mellan. Hur många brottsoffer finns det egentligen och vill de ens se sig själva som offer? Kanske fick de precis det som de önskade av de här moderna sol-och-vårarna?

Det här är en samtidsroman som jag tyckte mycket om, lojaliteterna skiftar och visst är det spännande emellanåt. Mitt enda problem med boken var väl att den är inläst av en inläsare som jag inte gillar, det förstörde en hel del för mig. Annars full pott! Karin Alfredsson är en favoritförfattare som alltid levererar. Inte alltid högljuddast eller mest dramatiskt men gediget. Gott så!  

4 kommentarer:

  1. Jag fick hem den som rec.ex och ser fram emot att läsa den. Är ju ett stor fan av Alfredsson! (Såg vem inläsare är och pappersbok är då det enda läsalternativet för mig. Klara inte av hennes inläsningar.)

    SvaraRadera
  2. Det är länge sedan jag läste något av Karin Alfredsson. Dags att plocka upp den här snart och ändra på det, kanske.

    SvaraRadera
  3. @Johannas Jag tror att du kommer att gilla, den är lite långsam men välskriven.

    SvaraRadera
  4. @bloggbohemen Tror att du ska läsa pappersboken :-) Blir säkert inte besviken!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!