lördag 27 november 2010

här ligger jag och blöder

Jenny Jägerfeld vann Augustpriset 2010 med sin mycket läsvärda roman Här ligger jag och blöder.

I ett dike i Norrköping ligger Maja, som är en 17-årig stockholmstjej, med New Order ringande i öronen. Kanske den bästa låten i världen? ”I feel so extraordinary, something’s got a hold on me. I get this feeling I’m in motion, a sudden sense of liberty.” Hon ligger där med rakad skalle och en söndersparkad hylla i form av en flamingo bredvid sig. Hur hamnade hon där egentligen? Det frågar hon sig där hon ligger med sitt blodiga hjärta bultande i handen. Den senaste månaden har livet snurrat allt fortare för Maja och allt började med en avsågad tumspets. Hon har svårt att få ihop kompisar, föräldrar, kärleken och livet men ändå konstaterar hon:
- Nej, men tänk om man skulle ta och utvecklas lite av den här krisen?
Här ligger jag och blöder skriven av Jenny Jägerfeld är 2010 års Augustvinnare i barn och ungdomsklassen med motiveringen: Med träffsäker galghumor förkroppsligas Majas koketta och samtidigt oförställda utanförskap. En av misstag amputerad tumme kastar ut läsaren på en irrfärd i sökandet efter identitet. Ett psykologiskt porträtt med särskild trovärdighet i uttrycket.
Vad annat kan jag göra än att hålla med juryn? Det här är en rolig och underhållande ungdomsbok med en sorgsen underton som griper tag i läsaren. Den är skriven i jag-form och jag gillar särskilt att språket var precis lagom, inte påträngande ungdomligt men inte heller för vuxet. Jenny Jägerfeld arbetar, vid sidan av sitt skrivande, som psykolog och måhända är det sådana erfarenheter som gör hennes roman så trovärdig? Det är utlämnande och särskilt vuxenvärlden får sig en och annan känga… Jag läste med stor behållning och ett extra plus till det läckra omslaget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!