lördag 10 januari 2015

among others

Among Others är en sådan där bok som jag aldrig, aldrig skulle ha läst om jag inte varit med i en bokklubb. Älvor, tvillingar och magi - inte min kopp te. (Det räckte så bra med Själens osaliga längtan.) Men nu läste jag i allafall, boken fanns praktiskt som e-bok och jag permiärläste i mobilen. Funkade utmärkt, förutom att det avskräckande antalet sidor var 1193, väldigt många när man mest läser för att man måste ...

Det är slutet av 70-talet och Morwenna är en tonårig flicka som saknar sin döda tvillingsyster, till tröst har hon läsningen och skrivandet. Boken är upplagd som en dagbok där Mor noterar varje dag vad som händer henne i livet och eftersom hon har ett skadat ben så har hon mycket tid att både läsa och skriva. Hon läser Science Fiction och lever sig bort till andra världar och i hennes värld finns älvor, alver och magi som helt självklara varelser. Hon pratar med naturväsen och använder sina magiska gåvor till både gott och ont. För att komma undan sin mor har hon sökt sig till sin far, Daniel, som hon inte träffat under uppväxten. Han bor med sina systrar på ett gods i norra England och de placerar henne på internat. Hon har vuxit upp i Wales med sin moster och sin älskade morfar och internatet är till en början helt förfärligt för henne. Sedan upptäcker hon biblioteket, långdistanslån och  en bokklubb som diskuterar SF och Fantasy. Livet blir plötsligt lite mer drägligt, i bokklubben finns också Wim och som sig bör så blir det lite tonårsromantik också.

Min behållning av den här boken var Mors kärlek till böcker och läsning. Hon slukar böcker och hon älskar att reflektera kring dem, tänk om hon hade haft en bokblogg. Vilka texter det hade kunnat bli! En ambitiös själ har listat alla böckerna på Good Reads. Vill man grotta ned sig i SF och Fantasy-klassiker så är det alltså dit man ska ta sig. För mig är citaten och referenserna till alla böckerna totalt omöjliga, jag har har ju inte ens läst Sagan om ringen, inte sett filmerna heller. Om jag hade vetat mer om SF och Fantasy så hade säkert den här boken varit ännu bättre, nu är den en helt OK ungdomsbok. Språket är i många stycken både vackert och innovativt och handlingen kräver viss koncentration.

På måndag ska jag höra vad mina bokbubblarvänner tyckte. Det blir spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!