fredag 9 januari 2015

the chessmen

The Beserker
På 1100-talet snidades den vackra uppsättningen av schackpjäser av valrossbetar i Norge, på 1800-talet hittades de i en strandbrink på ön Lewis utanför Skottlands kust och i nutid spelar de en huvudroll i Peter Mays spännande bok The Chessmen.  Återigen får vi möta Fin MacLeod, polisen som återvänt till sin barndoms ö efter en poliskarriär i Skottland. Nu ska han börja ett nytt arbete, som säkerhetsansvarig på ett stort gods på ön. De har tjuvfiskare på sina marker och Fin ska se till att tjuvjakten upphör. När han åker för att träffa sin blivande arbetsgivare återser han också sin ungdomsvän Whistler, de beger sig ut i markerna tillsammans och överraskas av en storm - och det är där berättelsen börjar. Ett antal mord, en spännande polisutredning, komplexa karaktärer och vidunderliga naturbeskrivningar, ungefär så.

Inget mer ska jag skriva om vad som händer i den här boken men jag kan garantera alla som läser att det är spännande. Berättelsen flyttar sig mellan Fins ungdomstid tillsammans med gänget från öarna och den nutida schackfestivalen där orginalschackpjäserna ska visas upp på ön. Whistler, som är en fantastisk duktig träsnidare, har gjort stora kopior av pjäserna som skall användas i ett schackparti på stranden, en av dem kallas The Beserker och han liknar, i Whistlers tappning, ägaren av godset. Hmmm. Vad döljer sig egentligen för hemligheter på den lilla ön i Atlanten?

Lotta skrev och berättade att hon sett schackpjäserna på museum i Edinburgh - det är nästan så att jag blir sugen på Skottland i sommar :-)


4 kommentarer:

 1. Åh, har du skickat den än? Väntar med spänning! Gillar verkligen Peter Mays förmåga att växla så bra mellan dåtid och nutid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamen. Boken är skickad. Konstigt att den inte kommit fram än.

   Radera
 2. Jag hoppas verkligen inte att den kommit på avvägar! Men ibland har det tagit väldigt lång tid att få eftersändningen, det är lite ojämn leveranstid...

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!