fredag 29 september 2017

Fly till varje pris



Fly till varje pris med Elin Boardy, Golnaz Hashemzadeh Bonde och Yukiko Duke börjar med att författarna läser inledningen av sina romaner och trots att de utspelar sig med 700 års tidsskillnad så har de många beröringspunkter. 

Nahid är huvudperson i Vi är en, hon är kvinna och mamma och inte nöjd med det som livet gett henne. Hon lider av en obotlig cancer och hon tänker tillbaka på tiden i Iran, där trodde hon på en god framtid och hoppet om något större har gjort att besvikelsen blivit stor. 

Kvinnan i Tiden är inte nu är en namnlös kvinna som vandrar genom pestens Europa. Hon lever i en desperat tid där döden väntar urskillningslöst. 

Fly från eller fly till? 

Alla som flyr från något flyr ju till något som de tror ska bli bättre och Nahid flyr från Iran under revolutionen och hur mycket lever den upplevelsen kvar också många år senare. Den erfarenheten och smärtan förs vidare till nästa generation, traumat förs i arv. Bonde tar upp problematiken kring det tunga sociala arv som många bär på och flyktingsituationen i Sverige idag behöver adressera den frågan.

Boardys huvudperson är en överlevare, är det alltid en välsingelse att överleva? Hon vandrar och vandrar kanske för att undgå att krossas av det man mist. Trots att hon möter vänlighet och omtanke så kan hon inte slå sig till ro, hon vågar inte släppa någon inpå henne och det raserar  skölden som hjälper henne att överleva. Det är henne egalt huruvida hon lever eller dör. Vad driver henne? Hon väljer ändå livet oavsett och då skapar hon en slags framtid för henne. Hon börjar fundera på att här skulle man kunna stanna.

Nahids relation med sin dotter är komplicerad och hon är bitter och arg på att dottern som faktiskt fått det bättre än henne själv. Det är en skamfylld känsla, ovanligt att det skildras i litteraturen och närmast tabu. Gapet mellan Nahids liv och det sätt som hennes dotter lever är distanserad på ett sätt som passar in i det nya livet i Sverige men som gör det svårt för generationerna att mötas. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!