lördag 23 september 2017

mellan klan och stat - somalier i Sverige

Jag arbetar med elever med många nationaliteter, till vår stadsdel kommer människor från alla världens hörn. Det är nyanlända från mellanösterns inbördeskrig, familjer från Afghanistan, bosnier och serber vars familjer hittat arbete i Sverige och barn från Afrikas horn, främst Somalia. Den största enskilda gruppen som jag möter just nu är barn som fötts i Somalia, eller i ett flyktingläger eftersom deras föräldrar flytt från Somalia, och som nu kommer till sin pappa eller mamma i Sverige. Som alltid när jag inser att jag inte vet tillräckligt om något så försöker jag ta reda på mer.

Mina möten med barn och föräldrar är oftast innerliga och konstruktiva men så uppstår det situationer där vi inte förstår varandra fullt ut. Efter att ha läst Per Brinkemos bok Mellan klan och stat - somalier i Sverige så har jag fått fler verktyg i min låda för att kunna mötas med barnets bästa i fokus. Om man har levt i många generationer i en muntlig klankultur där familjen, och den utökade familjen är individens skyddsnät så är det inte helt enkelt att komma till vår skriftspråkliga kultur där staten, och den gemensamma överenskommelse det innebär att leva i en stat är en förutsättning för att kunna deltaga fullt ut. Tack A som tipsade mig om den här tunna, lättlästa boken med sitt rika innehåll, den borde vara obligatorisk läsning för alla som möter somaliska familjer i egenskap av "staten". Alla vi i skolan, socialtjänst, arbetsförmedling, sjukvård och försäkringskassa osv har här given fortbildningslitteratur!

2 kommentarer:

  1. Viktigast är att de får utbildning i vilka krav som ställs för att kunna leva i ett högteknologiskt samhälle som Sverige. T ex att passa läkartider.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är spännande att du vill diskutera här men jag uppskattar om du skriver ditt namn. Anonyma kommentarer publiceras vanligen inte. /Anna

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!