fredag 28 september 2012

att skapa en bilderbok - Ilon Wikland
- Hör du Ilon, nu är du 82 och jag undrar om du ännu blivit vuxen? frågar Mark Levengood och den varma mysiga tonen som ska prägla samtalet är satt. Ilon svarar med glimten i ögat att hon inte kan sluta leka.
-Jag rår inte riktigt över det men jag måste rita. Jag måste skapa och jag älskar att arbeta. Gränsen mellan lek och arbete är flytande.

Ilon växte upp med sin farmor och farfar i Estland och var 14 år när hon flydde kriget till Sverige. Mark undrar om hon alltid känner sig som flykting och Ilon berättar att det finns en tomhet som alltid följer med, hon är inte riktigt hemma i något av sina länder och att det finns en drivkraft i att teckna vidare, att arbeta hårt och göra rätt för sig. Hon samarbetar gärna med författare och tycker att det utbytet är så utvecklande.

Hennes första kontakt med Astrid Lindgren var 1954 när hon som småbarnsmamma gick upp till förlaget och visade sina bilder och hon fick uppdraget att teckna illustrationerna till Mio min Mio. Sedan har hon bl a tecknat den idylliska Bullerbyn, Karlsson på taket som fick sin form i Paris och förstås Bröderna Lejonhjärta. Det är Ilons egen älsklingsbok och när Astrid läste det första kapitlet för henne så grät hon. Så som många av oss andra gråtit när vi läst om Jonatan och Skorpan. Ett känslomässigt engagemang är viktigt och humor och lust är viktigt för att det ska bli bra.

- Hur är det nu, är du stolt över det du gjort hittills i livet?
- Ja, jo. Jag har gjort mitt bästa och jag fortsätter rita!

Humor, livsglädje och lust till skapandet präglade det här fina samtalet som jag kommer att minnas länge!

2 kommentarer:

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!