fredag 28 september 2012

en stund med Hanne-Vibeke- Kära. kära mor. Varför litade du inte tillräckligt på vår kärlek så att du kunde säga sanningen?

Det är Hanne-Vibeke Holts ord som sitter kvar i mitt minne när jag lämnar kongressalen. Hon har på ett personligt och medryckande sätt berättat för oss om sin senaste roman som på danska heter Unskyldningen  - på svenska har den fått titeln Förlåtelsen men Ursäkten hade också kunnat vara en möjlighet. Hon berättar för oss att den här boken är en historia som var viktig att berätta, som är sprungen  ur henne och hennes mors historia där lögnen sakta förgiftade livet och som åt upp henne inifrån. Livslögnen som Hanne-Vibekes mor levt med hela sitt vuxna liv avslöjas först efter hennes död när i hennes efterlämnade papper hittas ett gulnat kuvert som det står PRIVAT på och som så många gånger förr visar sig verkligheten överträffa dikten.

Hanne-Vibeke har i sin roman vävt samman sin mors och sin morfars historia och en stor del av handlingen utspelar sig under kriget.  Man brukar ju säga att i Krig och Kärlek är allt tillåtet men det visar sig i romanen och i verkligheten att de lögner som svek för med sig blir tunga att bära. Man får gå runt och känna sig orolig för att bli avslöjad och det man förtiger använder så mycket energi att familjen blir förorenad och Hanne-Vibeke ville förlägga de dramatiska, eviga frågorna i en miljö där drama är vardag. Därför blev den nutida huvudpersonen chef för en opera i Berlin och hon berättar om hur spännande hon tycker det är att göra research inför skrivandet av romanerna, hennes kontor är fullt av gula Post IT och jag är förstås nyfiken på vad som står på dem. Vilket är hennes nästa projekt?

Den frågan kom inte på tal den här gången men jag är säker på att det blir läsvärt. Jag gillar att läsa hennes böcker och det var  riktigt härligt att sitta på första parkett och lyssna!

Min text om Förlåtelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!