söndag 9 september 2012

bokmässenedräkning: Johanna Ekström

Johanna Ekström har skrivit en roman som petar och pillar på den perfekta ytan så att den blir alldeles sårig. Inget är vad det ser ut att vara,  Om man håller sig i solen så bildas automatiskt också skuggor men i Johannas uppväxt ska skuggorna inte pratas om, skuggorna blir så långa och stora att de förmörkar Johannas liv. Ångesten att inte duga, att inte vara duktig, att inte passa in i den vackra fasaden påverkar henne genom livet. Särskilt när hon själv ska föda sitt första barn tränger sig tankarna på och hon börjar skriva den självbiografiska boken som letar efter innehållet under den estetiska ytan.
Mitt liv består av arrangerade scener. Däremellan sker sådant som inte ska visas för publik.
Språket är den förfinade akademikerprosan som i varje mening ska vara både vacker och balanserad. På så sätt förstärker stilen innehållet samtidigt som jag ibland hade önskat även en verbal frigörelse, analyserande och nyanserat och samtidigt både upprört och bittert. Orden är väl valda men inte mindre jobbiga att läsa. Det här är en bok som är rent fysiskt ansträngande att läsa för mig. Jag mår dåligt av den och bilder från min egen barndom tränger sig på. Jag tror inte jag kommer att lyssna till Johanna på mässan men alla ni andra, passa på:

Om man håller sig i solen – en självbiografisk roman

söndag 30 sep kl. 13:00 - 13:30

Medverkande:
Johanna Ekström
Plats:
Litteraturscenen, A01:60
Arrangör:
Författarcentrum och Sveriges författarförbund
Typ:
Scenprogram
Kod:
Sc04536
Språk:
Svenska


- bokmässenedräkning är en serie inlägg inför årets bok och biblioteksmässa i Göteborg, alla är taggade med bokmässa 2012, häääääng med på mina förberedelser och så ses vi snart där! - 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!