onsdag 19 september 2012

bokmässenedräkning: kast med liten kniv

Kast med liten kniv  av Sara Kadefors är på många sätt en tidsresa rakt tillbaka till min egen högstadietid och jag gillar inte känslorna den väcker. I romanen får vi möta Jonas som växer upp i ett samhälle utanför Göteborg, planen svischar förbi ovanför huvudet och drömmen om att vara någon annanstans trycks ned med hjälp av en kvarting bakom församlingshemmet. Jonas är den snälle dyslektiske killen i moppegänget, med de snälla föräldrarna som i sin tafatthet och självupptagenhet tror att de gör gott genom att inte lägga sig i. En försommarkväll händer det ofattbara, en av Jonas vänner dör i en olycka och han bär med sig skulden som en tung ryggsäck in i vuxenlivet.
Det här är två berättelser, Jonas barndom och uppväxt och Jonas som vuxen medelålders man. Berättelserna snurrar runt varandra och det är lätt att känna med Jonas. Tycka om Jonas. Han gör sitt bästa, arbetar på i egen målerifirma, engagerar sig som tränare i barnens sporter och sköter hemmet, han vill väl men något skaver, något fattas. Han vill helst vara ensam med sig själv samtidigt som det är förtvivlat svårt, enklast är att fylla livet med praktiska ting. Känna sig behövd av andra - då finns där inte tid att vara rädd för att upptäcka den man är, eller ville bli. Tonårstiden och medelåldern tvinnas om varandra och för Jonas är resan tillbaka i tiden nödvändig för att kunna gå vidare.

Det här var den första vuxenbok jag läst av Sara Kadefors och jag är oväntat imponerad, jag hörde henne berätta om boken på radio och blev nyfiken. Den beskriver en tid som jag känner väl, en mentalitet som jag känner igen med ett tidigt åttiotal med vilsna vuxna och ensamma ungdomar och en nutid med vuxna upptagna av sig själva eller som fyller sitt liv med aktiviteter för att slippa se sig i spegeln.

Tyvärr, för boken bästa, så lyssnade jag på den via Storytel och ljudböcker är inte för mig. Det är bara så, uppläsaren var bra och satte till och med dialekten rätt, men. Nej, det blir inga fler Storytel för mig.  Jag tänker mig att lyssna på Sara på mässan istället:  

 • Kast med liten kniv

  Datum & tid: fredag 28 sep kl. 14:30 - 14:50
  Plats: H1
  Arrangör: Piratförlaget
  Kod: Fr1430.4
  Seminarium, seminariekort erfordras.
  Som tonåring är Jonas inblandad i en olycka som kommer att prägla honom för resten av livet. Ingen såg, ingen förstod hur det påverkade honom. Sara Kadefors Kast med liten kniv är en roman om att försöka bli en bra människa trots mörka hemligheter.


  - bokmässenedräkning är en serie inlägg inför årets bok och biblioteksmässa i Göteborg, alla är taggade med bokmässa 2012, häääääng med på mina förberedelser och så ses vi snart där! -

2 kommentarer:

 1. förmodligen hoppar jag över Sara på mässan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken var bra, med eller utan Sara på mässan :-)

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!