måndag 18 januari 2016

innan du dog - del tre om Siri

Innan du dog är den tredje delen i serien om terapeuten Siri och det är också de tredje boken jag lyssnar på. För att krångla till det en smula så började jag bakifrån och lyssnade först på del fem, sedan på del fyra och nu då på del tre. Jag kan intyga att det funkar det också.

Grebe och Träff har skapat en komplex och trovärdig huvudperson i Siri Bergman. Jag kan ju inte låta bli att jämföra henne med namnen Sebstian Bergman som är huvudperson i Hjort/Rosenfeldts deckarserie. Där Sebastian är för mycket av allt är Siri människan man vill ta till sitt hjärta. Det är en balansgång det där att skapa en karaktär att bygga en hel bokserie på och jag tycker att Grebe/Träff har lyckats riktigt bra.

I den här bokens början bestämmer sig Siri för att börja röja i sin döda man Stefans saker och där hittar hon en almanacka med anteckningar om möten, hon hittar en skolkatalog med gymnasievänner och hon inser att en av Stefans vänner också dött på ett ouppklarat sätt. Sökandet efter Stefans förflutna gör att hon snart inte klarar av att leva i nuet och hennes lille son och den nye mannen Marcus känner inte längre igen henne.

Jag gillar att möta Siri, jag gillar att hon är en reflekterande och tänkande människa utan att bli en schablon av en psykolog. Jag ska lyssna vidare - del två nästa!

2 kommentarer:

  1. Det är verkligen lite udda att lyssna på serien bakifrån, men det funkar säkert precis lika bra! :)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!