torsdag 21 januari 2016

den skyldige - veckans ljudbok

En ljudbok per arbetsvecka - sådan är min ratio ungefär och veckans lyssning har varit Den skyldige. Stenhård och hårdkokt spänningsroman i sydstatsmiljö. Så kan man sammanfatta den här berättelsen om Will Robies strävan efter att bevisa sin far oskyldig. Will arbetar för CIA och han är en av organisationens bäste lönnmördare, han bokstavligen reser jorden runt för att ligga på pass och skjuta statens fiender. På ett av sina uppdrag hamnar ett litet barn i skottlinjen och blir skjutet av misstag. Händelsen blir ett hjärnspöke och Will kan inte längre kallhamrat utföra sina uppdrag. Han börjar fundera på vad han gör. En tvekande agent passar inte in i  kåren och han uppmanas att reda ut sitt liv om han ska kunna jobba kvar.

Will reser hem till sin uppväxtsstad och där i småstaden i sydstaterna verkar tiden närmast stått stilla. Det mesta verkar vara sig likt förutom att Wills pappa, domaren, sitter i arresten. Han är anklagad för mord. Will bestämmer sig för att börja undersöka vad som hänt och på den resan så konfronteras han med sitt förflutna. Han flyttade från staden för mer än 20 år sedan och han har inte besökt sin familj sedan dess. Nu är det dags att rota runt i den där ryggsäcken som han burit med sig genom livet.

Jag gillade den här boken väldigt mycket tack vare hur livet i den lilla staden mitt i ingenstans beskrivs. Den sociala kontrollen, de sociala mönstren och Wills blick på sin hemstad är intressanta. Han var en av dem som reste iväg, hur blev det med alla de som stannade kvar? Lite påminner den känslan mig om En amerikansk förlust av Philipp Meyer som jag läste i höstas.

Själva agenthistorien är sedan också helt OK. Jag är inte överdrivet förtjust i de mycket våldsamma inslagen i den här genren, jag förstår att de hör till men för mig är skjutandet inte det som skapar spänning i en roman. Adjektivet hård har jag använt två gånger i inledningen: stenhård och hårdkokt. Måste fylla på med varmhjärtad och ärlig också, för det är två ord som passar in på Will Robie och det är det som gör att jag lyssnar klart på den här välskrivna och drivet skrivna spänningsromanen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!