söndag 24 juni 2018

comedy queen - en barn och ungdomsbok som berörComedy queen av Jenny Jägerfeld träffar en nerv i mig som är ganska skör och det blir många skratt och några tårar under lyssningen på den fina författaruppläsningen. Sasha är tolv, hennes mamma har tagit livet av sig och kvar är Sasha och pappa. För att hantera livet så har Sasha listan, den som hon satt upp för sig själv så att hon inte ska bli likadan som mamma. Hon ska vara glad och normal, akta sig för att ta hand om någon, hon skall inte läsa några böcker, hon skall inte gå ut i skogen, hon skall klä sig i färgglatt och hon skall bli ståuppare. Fröken i skolan oroar sig, bästisen Märta försöker muntra upp, pappa prövar med alla replikerna ur boken om sorghantering som han läser. Han köper en efterlängtad valp och han tar med Sasha till BUP. Där bestämmer hon sig för att visa en tjej som är glad och normal, hur nu en sådan tjej möjligen kan vara. Sjunger i kör och vad mer? Rolig, hon kan vara rolig.

Sasha jobbar på sin ståupp-rutin och trycker framgångsrikt bort känslorna av ilska, sorg och saknad och jag är imponerad över hur Jägerfeld lyckas med att skriva en frustande rolig bok om ett så allvarligt ämne. Tolvåringen Sasha är en tjej att älska, hennes pappa är också en pappa att älska, för att inte tala om farbrodern. Han är en vuxen att älska, och fröken i skolan och psykologen på BUP, man älskar dem alla. För att de är kloka vuxna. Jag tycker så mycket om det universum som Jägerfeld bygger runt Sasha och hur hon skildrar hur det går att komma vidare. Det hemskaste hemska kan hända, och man kan fortsätta leva. Trösterikt.

Det var extra fint att höra den här boken uppläst, jag är säker på att det skulle vara en perfekt högläsningsbok i år fem eller sex med det förbehållet att man måste känna sin grupp elever. Den passar inte om man har en elev som mist en förälder eller annan nära anhörig nyligen, då kan det blir för känslosamt. Annars så kan jag tänka mig så många textsamtal som man kan hålla utifrån den här texten. Precis som i Brorsan är kung har Jägerfeld skrivit en bok som tar barn i mellanåldern på fullaste allvar. Så bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!