lördag 30 juli 2011

förtjusande fräna noveller

På omslaget till Katherine Mansfields novellsamling In a German Pension utkommen 1911 ser vi en ung kvinna sedesamt stå med korsade händer, inte kan vi i bilden gissa att förvisningen till det tyska pensionatet berodde på graviditet utom äktenskapet. 1909 var Katherine 21 år gammal, umgicks i bohemkretsar i London och när graviditeten blev känd för modern i Nya Zeeland fick hon bråttom att skicka iväg Katherine på kurvistelse. Särskilt prekärt blev det när rykten sa att Katherine dessutom hade haft ett förhållande med en kvinna och att det var anledningen till att skenäktenskapet med en äldre man bröts redan på bröllopskvällen.
Vistelsen i Tyskland inspirerade Katherine att skriva sin första novellsamling In a German pension och flera av novellerna utspelar sig just på en tysk kurort. Katherine driver hejdlöst med det tyska sättet, både tyskar och österrikare får sig en släng av sleven. Engelskmännen däremot beskrivs som barbarer och endast den tyska maten, musiken och sederna är civiliserade. Ett annat tema i novellsamlingen är just giftemål som ett sätt att befria sig från familjen, barnalstrande som en plikt och barnafödande bl a beskriver hon hur förfärligt jobbigt det är för fadern när hustrun föder barn, riktigt roligt och riktigt vasst när jag betänker att novellerna faktiskt är 100 år gamla. Läste nyligen The Garden Party också, rekommenderas.

Extra spännande var det att läsa novellerna samtidigt som jag läser SvDs sommarföljetong Augustenbad en sommar av Anneli Jordahl, kurort och ungefär samma tidsepok men ett helt annat perspektiv. Ska nu fortsätta med Lena Einhorns nya roman Siri. Ung kvinna med tjusig bakgrund, skåderspelardrömmar, bohemkretsar och gift med en viss August...

4 kommentarer:

 1. Det verkar vara ngt som jag skulle gilla. Läser också SvD´s följetong. Den är oanlig, men intressant. Miljön är verkligen väl skildrad.
  trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Gillar texter som beskriver kvinnohistoria, Mansfields noveller är mkt välskrivna. Trevlig helg på dig också!

  SvaraRadera
 3. Så mycket bra det finns som är oläst. Suck.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!