onsdag 21 oktober 2015

komma fram - nytt från Rainbow Rowell

Det förvånar mig stort att Komma fram av Rainbow Rowell inte har snöflingor och någons slags juldekorationer på omslaget. Det här är nämligen en feelgoodbok som utspelar sig veckan innan jul och man får helt klart ett antal "romantiskjulmedförhinderfeeling-vibbar" när man läser. Tänk lite Love Actually så är man bokens känsla på spåret.

Georgie och Neal är gifta, de har två små flickor och de bor i Hollywood. Georgie har ända sedan studietiden arbetat som manusförfattare till olika TV-serier och efter nästan 20 års slit med manus till halvhyfsade sit-coms så får hon och hennes kompanjon Seth möjligheten att få sin egen serie producerad. Det är bara ett problem, det är veckan innan jul och Georgie, Neal och flickorna ska fira jul i Omaha. Erbjudandet om en egen serie går inte att tacka nej till, Georgie bestämmer sig för att stanna i Hollywood över julen. Neal tar med sig flickorna och åker till sin familj i Omaha. Han blir såpass sur att han bestämmer sig för att inte svara i telefon och inte förrän Georgie får ett infall och ringer från sin mammas hemtelefon kommer hon fram. Men vem är det egentligen hon talar med?

Rainbow Rowell skriver lättläst och rappt om ett ämne som många, inklusive jag själv, kan känna igen. Vardagen rullar på med barn, arbete och hem och inte pratar man om särskilt mycket annat än logistiken och det praktiska. Stimulansen, problemlösningen, utmaningarna och själva motorn i livet blir arbetet och snart så har man tappat bort det som en gång höll en samman. Så är det för Georgie och Neal och det krävs något alldeles extra för att de ska börja närma sig varandra igen.

Utanför mitt fönster är det strålande oktober, solsken, sprakande färgprakt och hög blå himmel och kanske, kanske skulle jag sparat den här boken någon månad. Den skulle passat utmärkt i novembermörkret, med en brasa tänd och popcornskålen på armstödet till läsfåtöljen. Mitt betyg blir: mysig, lättsam underhållning som säkert skulle hålla som manus till en väldigt amerikansk romantisk komedi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!