onsdag 23 mars 2011

bokgeografi - Norge

Enligt O reser västerut! Nu är det dags att att ta sig till nabolandet för att hitta några böcker att tipsa om. Som vanligt står Enligt O för frågorna...

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Norge eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Det var en gång en mus och den musen hette Klas... Jag kan inte komma förbi en av mina älsklingar från barndomen, jag fullkomligt älskade Klas Klättermus av Thorbjörn Egnér. Kamomilla stad var också härlig men det som gjorde kärleken till Klas  var vår LP-skiva med berättelsen som spelades på resegrammofon med löst lock. Senare i livet har jag använt boken många gånger i skolan. Passar så bra! Tänk att texter sitter som berget när det mesta andra glöms bort. Minnet är förunderligt...
2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Norge. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
En riktigt hypad författare som gett sig på att skriva inte mindre än sex böcker om sitt liv är Karl-Ove Knausgård. Jag har läst den första delen Min Kamp. Sorglustig barn och ungdomsberättelse som rekommenderas. Kánske skulle man ge sig på norskan?
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Norge, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jag skulle gärna läsa ännu mer av Lars Saabye Christensen. Hittills har jag läst Saabyes cirkus och Halvbrodern och gillat det mycket. Maskrosfamiljen kanske skulle vara en härlig sommarläsning. Det satsar jag på! Dessutom ligger bokreafyndet Jag förbannar tidens flod av Per Petterson och väntar i min hylla. Ut och stjele hester lästes på norska för några år sedan. Den var grejt!

5 kommentarer:

 1. Tänk inte visste jag att Klas var en norsk klättermus.

  SvaraRadera
 2. Åh, Klas Klättermus. Älskar både honom och rövarna i Kamomilla stad. Underbart nostalgiskt! Måske blir det någon norskt läst, men just Knausgård är jag tveksam till.

  SvaraRadera
 3. Så här i efterhand kunde jag valt Loe, Sandels eller Wassmo också men det var Knausgård som ploppade fram. Det är svårt att välja och sedan stå sitt val. Min Kamp förtjänar sin plats!

  SvaraRadera
 4. Oj nu blev jag nostalgisk. Jag älskade också Klas klättermus när jag var liten och vissa delar av berättelsen och sångerna dyker fortfarande upp till ytan när man minst anar det.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!