onsdag 30 mars 2011

bokgeografi - Österrike

Dags att resa till Österrike med Enligt O. Tyskspråkig litteratur är i fokus på bokmässan i höst och det ska bli kul att se vad medresenärerna tipsar om... Jag själv behöver alla tips jag kan få. : )

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i landet eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Selma Mahlknecht är en tysktalande italienska som numer bor i Wien. Hennes roman Ingen Fara läste jag för inte så länge sedan och den var ruggigt bra. En familjehemlighet som döljs i det längsta med två unga systrar mitt i berättelsen.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till landet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
En annan kvinna med anknytning till Wien som jag läst och förundrats av är Gitta Sereny. Hon föddes i Wien och flydde innan kriget. Hon har i sina skildringar av nazityskland hjälpt till att undersöka vilka mekanismer som gör människorna i ett land kapabla att inrätta sig i en diktatur byggd på utvaldhet och förtryck. Biografien om Albert Speer är en teglesten väl värd att läsa.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet, som du inte läst, men är nyfiken på.
Daniel Kehlmanns namn har jag hört om då och då men ännu inte läst. Hans Berömmelse är enligt Sigrid Combüchen i Sydsvenskan  "en roman i nio historier som griper in i varandra och har stora inslag av meta. Sammanfattningsvis handlar de om att skriva i överinformationens och kommunikationsöverkonsumtionens tidsålder. Dessa långa ord finns inte i texten men speglar en syntes i den." Det känns som att antingen är det en riktigt bra roman eller en helt outlidlig prettotext. Spännande vore att läsa och se!


6 kommentarer:

 1. Jag har läst två Daniel Kehlmann - "Jag och Kaminski" och "Världens mått". De var i alla fall inte så farligt pretentiösa.

  SvaraRadera
 2. Låter betryggande - då kan jag pröva. Sommarens bibliotekslista fylls på. Var de bra då?

  SvaraRadera
 3. Världens mått hämtade jag från biblioteket för några dagar sedan. Hoppas en del på den läsningen.

  SvaraRadera
 4. Kul- skriv vad du tycker!

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte de var rätt bra och roliga. Jag tyckte kanske lite bättre om "Jag och Kaminski". Men så hade den heller inte blivit fullt lika hajpad som "Världens mått".

  SvaraRadera
 6. Tack Petter för kommentaren - insåg just att "Skriv vad du tycker" som jag riktade till Mimmimarie lät som en uppfordrande uppmaning. Tack för att du skrev vad du tyckte och ursäkta tonfallet...

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!