måndag 14 mars 2011

hoppet - kurdiska minitemat fortsätter

Jumpin' Jack Az drömmer om att hoppa högst av alla. Han heter egentligen Azad, är kurd från Irak och har kommit till Sverige tillsammans med sin stumme, krigsskadade bror och måste bo hos släktingar. Föräldrarna är politiska flyktingar och finns i Tyskland och Azad önskar inget hellre än att återse dem men för att säkert få stanna i Sverige har Azad lämnat sitt pass till flyktingsmugglarna. Han säger också att han är flera år yngre än vad han är vilket blir lite komplicerat när han hamnar i svenska skolan tillsammans med andra 9-åringar.
Idén till boken Hoppet fick Moni Nilsson när hon mötte ensamkommande flyktingbarn och mer om det kan man läsa på Monis hemsida.

2006 gjordes också film på manus baserat på boken och både film och bok passar utmärkt att använda i undervisning. Det finns också ett arbetat diskussionsunderlag som man kan ladda hem. Jag använde bok och film i skolår 6 och arbetet älskades av eleverna och mig. Fantastiskt bra högläsningsbok (även om jag sållade lite bland svordomarna ibland), massor av diskussioner och massor av garv ledde det till och förhoppningsvis större kunskaper om hur det kan vara att vara flykting. Och hur det går att hålla drömmen levande trots att alla odds är emot en - en dag flyger man tillräckligt högt!

2 kommentarer:

  1. Vad kul! Den ska jag kolla in. Den kanske kan passa i min sexa också. :-)

    SvaraRadera
  2. Det tror jag säkert! Azad är just 12 år och den passar bra in i många ämnen!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!