söndag 13 mars 2011

unaccustomed earth - ett bokhyllefynd

Främmande jord är den svenska titeln på Jhumpa Lahiris novellsamling Unaccustomed Earth som jag hittade (oops) i min bokhylla. Efter att ha läst flera bokbloggar i rad som lovprisat Lahiri så bestämde jag mig för att beställa på bibblan om nu bara inte ett svagt minne gjort sig påmint. Letade i hyllan, som verkligen behöver organiseras, och där stod den ju. Välläst och med understykningar i och jag mindes plötsligt att den köptes på bokmässan för några år sedan i en pocketutförsäljning hos The English Bookshop.

Vad handlar den då om och var den bra?

Novellerna snurrar runt frågorna kring hur det är att leva i exil, de flesta utspelar sig i USA och med indiska välutbildade män och kvinnor i huvudrollerna. Lahiri visar med sina berätteser på hur svårt det kan vara att komma till en ny omgivning och att anpassa sig till den utan att känna att man ger upp sin identitet. Lahiri beskriver hur exilen kittar människor tillsammans och hur det byggs upp samhällen i samhället där hemlandets traditioner består. Att leva som indier i England eller USA betyder ju att man medvetet lämnat sitt land för att uppleva eller uppnå något annat, hur kan man göra det utan att bli en förrädare mot sitt ursprung och hur kan man öppna sig mot de andra - i det här faller amerikanerna?

Om du vill läsa mer uttömmande så hittar du recension här.

Jag minns inte i detalj vad jag tänkte om språk och stil men jag minns med säkerhet att jag slukade den här novellsamlingen under några veckor hösten 2009 så den var säkert bra. Säkert mycket bra.

Not till mig själv. Jag måste städa i mina hyllor och skaffa mig ett system. Snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!