torsdag 31 mars 2011

en familjeangelägenhet - Rohinton Mistry

Klicka på bilden så ser du alla nominerade!
Rohinton Mistry är nominerad till årets Man Booker pris och jag hoppas att det leder till att ännu fler läsare hittar till hans underhållande roman En familjengelägenhet som jag läste strax innan jag började blogga. Passar på att skriva lite om den i efterhand!

I en alltmer förfallen paradlägenhet i Bombay bor änklingen Mr Vakeel - han lider av Parkinsons sjukdom och blir mer och mer utlämnad åt de ogifta styvbarnen. De som gärna ville bo hos professorn så länge han var frisk och kunde försörja dem börjar nu knorra allt mer. Den biologiska dottern och dottersonen förväntas ta över omsorgerna men de bor i en trång tvårummare. Vem ska egentligen ta sig an den charmerande äldre herren? Familjefejd i antågande...

En familjeangelägenhet är en härlig humorfylld berättelse om hur släktbanden sätts på prov, hur det är att åldras och hur möten mellan generationerna kan vara både härliga och jobbiga. Särskilt relationen mellan morfar och barnbarn är varmt beskriven och läsningen leder till mängder av igenkänningsfniss, kunskaper om den parsiska minoritetens kultur och allt fantastiskt paketerat, välskrivet och med flyt. Rent läsnöje som samtidigt är mycket exotiskt och mycket universellt.

Utan att ha läst alla de andra kandidaterna så hejar jag helt klart på Mistry!

8 kommentarer:

 1. Åh, jag har läst den och tyckte jättemycket om den! Hejar också på Mistry även om Rhilip Roth och Anne Tyler också är mycket bra. Mistry förtjänar absolut mer uppmärksamhet!

  SvaraRadera
 2. Åh så roligt! Jag är också väldigt förtjust i En famlijeangelägenhet, vilken bok! Men konstigt ändå har jag inte läst ngt mer av Mistry, kanske av rädlsa för att bli besviken. Jag har läst ett par böcker av Roth men inget av övriga.

  SvaraRadera
 3. Jag är svag för det som är indiskt. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 4. Kul att ni har läst och gillat, för mig var den överraskande rolig. Har ännu inte läst ngt annat men det borde jag. Snart!

  SvaraRadera
 5. Låter som en mycket bra bok! Läslistan blir alltså ännu längre.

  SvaraRadera
 6. Långa listor blir det...Klart mycket läsvärd!

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Jag har länkat till ditt inlägg om En familjeangelägenhet idag. Hoppas att det är okej. Jag läste den också innan jag började blogga, men kommer ihåg att jag gillade den mycket och att jag fortfarande går och tänker på den.

  Den finns i min julkalender http://dorasbokprat.blogspot.se/2012/12/bibliotekspralin-nr-6-favoriter-fran.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går så bra. Kul att du tipsat om Mistry. Jag gillar mycket!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!