onsdag 2 mars 2011

bokgeografi - USA

Enligt O nu är du inte riktigt snäll! Bokgeografi USA är ju en nästintill omöjlig uppgift. För en person med beslutsångest i vanliga fall så skapar detta riktiga problem. Vad välja? Det får bli några starka kvinnor (och då kommer inte en av mina favvosar JC Oates med för hennes skriver jag om titt som tätt ändå... : ) Mina val:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i USA eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Det får bli ett litet tema: To Kill a Mockingbird av Harper Lee utspelar sig i södern på 30-talet och är en underbar barndomsskildring med segregationen och raslagarna som fond,
I Know Why The Caged Bird Sings av Maya Angelou där Angelou beskriver uppväxten för en svart flicka "who defy the odds and gods and sing their songs". The Help avslutar trion. Det är sextiotal och Kathryn Stockett beskriver en brytningstid i amerikansk historia genom tre kvinnors vardag. I Niceville håller världen på att förändras och det är svårt för kvinnorna i samhället att hänga med i svängarna.
2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till USA. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Laura Ingalls Wilder är barndomens gigant. Jag läste serierna om den lilla nybyggarfamiljen så många gånger att jag inte riktigt kan hålla isär böckerna men Huset vid plommonån kanske jag ändå tyckte allra mest om. Där fanns något varmt och i hela serien och trots sina traditionella könsroller gav den uppmuntrande tillrop till flickor som var självständiga, ville utbilda sig och inte bara vara söta bortskämda våp. Girlpower i slutet av 1800-talet!
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till USA, som du inte läst, men är nyfiken på.
Lark & Termite - Jayne Anne Phillips finns med på min läsutmaning under 2011. Det verkar vara en mycket spännande roman av en författare jag ännu inte läst. Lyrans Noblesser har skrivit så fint om den HÄR.

2 kommentarer:

  1. Intressant val. Jag är oxo nyfiken på Jayne Anne Phillips.

    SvaraRadera
  2. Båda fågelböckerna är bra! Har läst Jayne Ann Phillips, men det var länge sedan. Lark & Termite står (som så många andra böcker) i hyllan och väntar.

    LIW var även min barndoms gigant. Undrar hur många gånger jag läste serien, jag tror inte att 100 är otroligt.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!