tisdag 29 mars 2011

fiskplåtar och bajsdrakar

Anna och Aron ska åka på semester till Italien men det börjar inget vidare bra. De måste vända redan på gatan hemma eftersom cyklopen ligger kvar i badkaret, mammas telefon låter Här kommer Pippi Långstrump mest hela tiden och pappa är inget vidare på att hålla reda på viktiga saker som bilnycklar...

Fiskplåt och Bajsdrakar är en charmig kapitelbok skriven av Torbjörn Flygt. Humor, ordpåhitteri och många fniss blir det i klass 1A när jag läser den högt. Mer Anna! hörs genom klassrummet och bättre betyg kan väl inte en bok få?
Det här är en bok skriven för barn mitt i samtiden med stressade föräldrar, med barn i huvudrollerna som är kavata och fantasifulla och en semester som blir allt annat än lugn. Samtidigt som berättelsen bjuder på underhållning och slapstickhumor så finns där en allvarlig underton - vad händer om ens mamma kommer bort? Berättargreppet är lite spännande också - hela boken utspelar sig på ett dygn, från det att familjen lämnar radhuset tills de är framme i Italien. Tänka att ett dygn kan rymma så mycket - både fiskplåt och bajsdrakar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!