tisdag 1 mars 2011

tematrio-bokreafynd

Bokreafynd var det frågan om denna veckan i Lyrans tematrio.

För min del så tipsar jag om reaböcker som hängt med under lång tid och inte rensats ut vid flyttar utan som fortfarande står troget i min hylla. Alla är samlimgsvolymer som var vanligt ett tag just i bokreahyllorna och alla är, av någon anledning, skrivna av författare som haft problem med sin psykiska hälsa. Synd bara att den billiga kvalitén visar sig så tydligt, gulnat papper och bleka omslag men innehållet håller!
 1. Boken om Signe av Kerstin Thorvall är en samlingsvolym med triologin om Signe: När man skjuter arbetare, I skuggan av oron och den avslutande delen, Från Signe till Alberte. Fantastisk svensk kvinnohistoria som jag läst, lånat ut och läst igen.

 2. Janet Frame - En självbiografi i tre delar: Till landet Är, En ängel vid mitt bord och Sändebud från spegelstaden. Vackert, poetiskt om en ung kvinnas kamp för att få författa utan ses som galen...

 3. På tal om galen så blir mitt tredje reafynd August Strindberg. Gedins förlag har gett ut en serie samlingsvolymer med klassiker och i just detta band finns Röda Rummet, Hemsöborna och ur Svenska öden och äventyr. Minns att det var första mötet med Röda Rummet. Rätt bra bok faktiskt, galen eller ej.

3 kommentarer:

 1. Ja, visst är det trist när kvalitén är sämre. Frames trilogi skulle jag vilja ha - och läsa så klart.

  SvaraRadera
 2. The Madwoman in the Attic...Använde den flitigt under arbetet med D-uppsatsen, som nu känns 100 år avlägsen...Jag ska en dag läsa Janet Frame.

  SvaraRadera
 3. Janet Frame är riktigt bra, klart att rekommendera!

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!