måndag 6 augusti 2012

äntligen bingo!

En av mina favoritbloggar fyllde häromsistens två år och för att fira det så fixade Linda ett författarbingo.   Vid full bricka utlovades ett fint pris och snöpligt nog så fattades en enda författare för mig. Helt normal, som jag är :-), så klickade jag mig snabbt till bibblan för att kolla in vad som fanns att låna som e-bok. Man vill ju vara komplett liksom.

Bali Rai är en YA-författare som bor i England, på wikipedia kan jag läsa att Roald Dahl och Sue Townsend är de författare som inspirerat honom att skriva, något som han bestämde sig för vid elva års ålder. In i sina böcker tar han med sig erfarenheter från sitt liv i ett mångkulturellt område i Leicester.  Den lättlästa boken Sprickan beskriver vardagsrasismen i England, Jaspal flyttar med sina föräldrar till en mindre by på landsbygden. Hans tonårsliv förändras i ett slag när familjen blir utsatt för hot, han själv trakasseras i skolan och både skola och polis tar lätt på händelserna ända tills katastrofen är ett faktum.

I förordet till den här ungdomsboken, som säkert skulle kunna användas som högläsningsbok i år 6, uppmuntrar Bali Rai oss alla att konfrontera vardagsrasismen, att reagera och agera när människor blir fördomsfullt behandlade. I det lilla kan ju var och en av oss förändra vårt beteende, det handlar om civilkurage, att konfrontera och ta diskussionen. Inte alls särskilt lätt men i grundskolan har vi möjlighet att förändra, det måste kunna gå. Det ligger i skolans uppdrag!

NU så kan jag ropa Bingo!

4 kommentarer:

 1. Vilken rolig tävling! Och grattis till målgången :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Linda är en idéspruta, förra året hade hon en bingo inför mässan också där man skulle pricka författare. Kul!

   Radera
  2. Och även om jag inte deltog i tävlingen blir jag inspirerad att läsa för att kunna kryssa :) Bali Rai bl a

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!