torsdag 23 augusti 2012

bokmässenedräkning: vem är jag?

Just nu kan jag läsa om Per Wästbergs självbiografi i tidningen och jag funderar över det där med att göra upp med sina föräldrar. Wästberg säger i SvD att han tagit mycket illa vid sig, han tycker bilden av honom och familjen är orättvis. Johanna Ekströms bok har jag inte läst men väl Felicia Feldt. Knausgård hänger ut familj, grannar och vänner, vem äger berättelsen? Vilka förpliktelser har man mot människor runt om en?  Kan relationer ens överleva efter att ha exponerats så? Om jag i de här romanerna är jag, då måste det vara mycket svårt. 

Vem är jag?


Datum & tid: lördag 29 sep kl. 12:00 - 12:45
Arrangör: Albert Bonniers Förlag och Weyler Bokförlag
Kod: Lö1200.2
Seminarium, seminariekort erfordras.
De senaste åren har den litterära debatten till stor del handlat om sanning kontra lögn, självbiografi kontra fiktion, och om vem i texten som egentligen talar som ”jag”. I sin essä Jag. En fiktion går Ingrid Elam till botten med hur litteraturens ”jag” använts i historien, och hur det återspeglar sig i vår tids litteratur. Johanna Ekström och Felicia Feldt har båda skrivit böcker med det egna jaget i centrum. Johanna Ekströms Om man håller sig i solen är en uppgörelse med en uppväxt där sanningen definieras av hur väl man lyckas formulera sig. Om man hela livet tvingas befinna sig i solen – vad händer när man går in i skuggan? I uppmärksammade Felicia försvann berättar Felicia Feldt om en barndom och om de spår den satt i den vuxna kvinnan.
Moderator: Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan.

- bokmässenedräkning är en serie inlägg inför årets bok och biblioteksmässa i Göteborg, alla är taggade med bokmässa 2012, häääääng med på mina förberedelser och så ses vi snart där! - 

2 kommentarer:

 1. Hej du och tack för senast!

  Jag har en utmaning till dig på min blogg. Känn absolut ingen press att svara om du inte vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du! Tacj själv! Jag kollar in utmaningen och svarar om några dagar. I helgen är det Louisiana som gäller :-)

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!