torsdag 9 augusti 2012

bokmässenedräkning: örfilen

Just idag kan man hänga på tangenterna hos Booked för att få ett ex av den nyöversatta romanen Örfilen. I höst är den australiensiske författaren Christos Tsiolkas aktuell på flera sätt. Hans roman kommer på svenska, SVT ska visa en tv-serie baserad på boken och så besöker han bokmässan. I seminariet Vad betyder en örfil samtalar han om sin bok med Kattis Ahlström.Edit: Tydligen har seminariet utgått, huruvida hela besöket på mässan är inställt framgår inte av mässans hemsida. 
I väntan på det kommer här min text om boken.

Repris från februari 2011:
I romanen The Slap beskriver Christos Tsiolka en stad- Melbourne i ett land befolkat av immigranter från alla världens hörn, liberalismen härskar och allt är möjligt med hårt arbete och en smula självkontroll.

Berättelsen kretsar kring ett medelålders par med rötter i Grekland och Indien som bjuder in till barbercue. Vänner och släktingar möter upp och historien börjar med en fest som utartar, värdens kusin örfilar ett av barnen i uppfostringssyfte. Det leder till åtal för misshandel och i väntan på rättegång får vi läsare kika in i livet för några av festdeltagarna.

I varsitt kapitel får vi möta 4 män och 4 kvinnor i olika åldrar och bakgrund och de ger tillsammans en bild av ett Australien som samtidigt är liberalt och mycket konservativt, särskilt tänker jag då på hur några av männen behandlar kvinnorna. Liberal syn är det verkligen på användadet av droger och alla generationer verkar ganska vilsna. Mångkultur gör att de sociala mönstren måste förändras och byggas upp på nytt och generationerna har svårt att förstå varandras värderingar och handlingar. Vänskap och lojalitet inom äktenskapet, mellan släktingar, vänner och kollegor sätts alltmer på prov när rättegången närmar sig.

Jag har aldrig varit i Australien och det märks i min läsning, jag vet inte riktigt vad som är en rak beskrivning av verkligheten och vad som är ironi eller satir. Christos Tsiolka har skrivit en samtidsroman som har örfilen av ett barn som ramberättelse men det är nog mer en berättelse som utforskar ett utsnitt av människorna i det moderna Australien. Det verkar vara ett samhälle i behov av gemensamma referenspunkter, vänskap och lojalitet, men till vilket pris? Hur står det till med landet Down Under?


- bokmässenedräkning är en serie inlägg inför årets bok och biblioteksmässa i Göteborg, alla är taggade med bokmässa 2012, häääääng med på mina förberedelser och så ses vi snart där! - 

14 kommentarer:

 1. jo, Australien är långt borta... filmer har man ju sett. Sonen passerade med en båt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt nog har det inte lockat mig, Afrika däremot lockar hela tiden!

   Radera
 2. Har mejlat Leopard förlag och bett om recensionsex. Hoppas jag får det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna för dig, den är bra.

   Radera
 3. Har hängt vid tangenterna så nu håller jag tummarna för ett ex :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det hjälpte. Fick ett ex i epub!

   Radera
  2. Kul - ska bli spännande att höra vad du tycker.

   Radera
 4. Svar
  1. Kul! Då får jag läsa sedan vad du tyckte.

   Radera
 5. Vill verkligen läsa den. Stod och höll i ett exemplar på engelska som jag av någon anledning inte köpte. Men jag är ju den som helst köper pocket, så jag kanske får vänta lite till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, antingen vänta eller engelsk pocket får det bli...

   Radera
 6. Verkar som det seminariet utgår enligt Bokmässans hemsida :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men vad trist. Tack för att du påpekar det.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!