torsdag 2 augusti 2012

bokmässenedräkning: jag ska göra dig så lycklig

Jag ska göra dig så lycklig är en typisk Anne B Ragde-roman. Det är en småputtrig historia där människorna får ta plats, frågan om vad som är lycka ställs. Charmerande med svärta var ett omdöme som svävade förbi i en text någonstans om boken och det är passande ord tillsammans med tidstypiskt.  Året är 1965. Ragde har förlagt sitt tidsdokument, där svenskar också kan känna igen sig i TV-kannor och dammsugarförsäljare, till ett bostadsrättshus och jag som läser får följa människorna i lägenheterna. En familj i taget. Det är hemmafruarnas, frysboxens och hempermanentens tid. Rullande stenar och skalbaggar lyssnas till i pojkrummet och ryamattor knyts i vardagsrummet och utanför lägenhetsdörren ska fasaden putsas på. Nyhetsrapporteringen handlar om Vietnam, cigarettröken ligger tät och den sociala kontrollen är benhård. Det gäller att hålla skenet uppe, idyllen håller inte ens på ytan. Inte heller finns den självklara omsorgen om varandra som jag inbillar mig skulle ha funnits i ett barnrikehus eller i storfamiljen vanlig i bondesamhället. Människorna är vilsna och har ingen självklar uppgift, de skapar sig sammanhang som ska göra dem så lyckliga. Frågan är om det fungerar?

Ragde skriver lättläst och flyhänt om tiden precis innan den då det blir självklart för kvinnor att förvärvsarbeta utanför hemmet och  det är kvinnornas liv och värld som beskrivs i den här romanen, barnen och männen finns med i periferin men i centrum finns kvinnorna. Säkerligen så kan de som var med 1965 känna igen sig och vi som inte ens var födda då kan få en glimt av våra föräldrars liv sett genom den norska författarinnans ögon. Vill man höra mer om romanens tillkomst så passar det bra att boka in lördag den 29 september:

Norge på 1960-talet – en idyll?
lördag 29 sep kl. 14:00 - 14:45
I den livliga bostadsrättsföreningen ”Ungdomens egna hem” bor åtta familjer tätt inpå varandra. De övervakar varandras klädsel, uppförande och levnadsvanor och har alltid tid för en svidande kommentar eller ett kritiskt öga. Här erbjuds allt från skvaller och barnpassning till hempermanent och påssoppa. En dag kommer en ung elektriker och erbjuder sig att installera titthål i dörrarna. I Jag ska göra dig så lycklig målar norska Anne B. Ragde, som slog igenom med feelgood-trilogin om syskonen på gården Neshov (första boken, Berlinerpopplarna, kom på svenska 2006), upp en bild av en perfekt sextiotalsidyll. Anne B. Ragde samtalar med journalisten Ingalill Mosander om vad som döljer sig bakom gardinerna och dörrarna.


- bokmässenedräkning är en serie inlägg inför årets bok och biblioteksmässa i Göteborg, alla är taggade med bokmässa 2012, häääääng med på mina förberedelser och så ses vi snart där! - 

2 kommentarer:

  1. Oh, 60-tal och hemmafruar. Denna måste läsas! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en mysig läsning med retrovibbar.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!