onsdag 1 augusti 2012

israel 5x - bonusinlägg

Amos Oz tunna lilla pocket med det kaxiga namnet Hur man botar en fanatiker är en samling av tre föredrag och det märks på texterna att de ursprungligen är tänkta att framföras i tal. Det är medryckande och lättläst och Oz deklarerar tydligt sina ståndpunkter. Han menar att fanatismen inte har något med religion eller kultur att göra, det handlar om en strid mellan de som tror att ändamålet helgar medlen medan alla vi andra som förespråkar pluralism, tolerans och pragmatism står för att livet är ett ändamål - inte ett medel. Han menar att en fanatiker är någon som bara kan räkna till ett, lyssnar man till flera röster, till flera åsikter så är man per definition inte fanatiker och hans botemedel mot fanatism är sinne för humor. Fanatiker är, menar Oz, ofta mycket sarkastiska men har inget sinne för humor.
Humor rymmer förmågan att skratta åt sig själv. Humor är relativism, humor är förmågan att se sig så som andra kan se en.
Amos Oz berättar också om hur han använder sitt skrivande för att Make peace, not love. Han arbetar för att en tvåstatslösning ska komma till stånd i regionen, han menar att ordet kompromiss måste få upprättelse. En skilsmässa med tydliga gränser är nödvändig där båda parter ger och tar - kompromissar. Både palistinierna och israelerna har rätten till landet, Jerusalem och andra religiösa platser bör delas och han menar att det mer och mer också blir folkets önskan. Folket i området ligger före politikerna och han är realist: Det kommer inte att bli enkelt.

Tidningen Vi har inspirerade av boken startat en stiftelse som arbetar för ökad tolerans och respekt människor emellan där teskeden är en symbol för att alla kan göra något. Med många små bidrag kan vi tillsammans göra skillnad
Israel 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Israel i fokus, fem inlägg - fem dagar i rad. Hääääng med!

2 kommentarer:

  1. Det där citatet är så bra! En läsvärd bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen. Tunn men starkt innehåll. Hans roman är så grymt bra!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!