fredag 16 augusti 2019

babylon berlin



På SVT hittar vi Babylon Berlin som är en påkostad tysk kriminalserie. Den har varit mitt sällskap på kvällarna den senaste veckan och jädrar så rädd jag varit. Jag har drömt mardrömmar flera nätter och alltid har jag varit jagad i stadsmiljö. Staden i serien är Berlin och året är 1929. Det är brytningstid, dekadensen frodas, ekonomin är på väg att kapsejsa och de politiska extremerna växer sig starka. Väldigt intressant tidperiod! Till polishuset i centrala Berlin kommer en ung polis från Köln med ett särskilt uppdrag, samtidigt står den ambitiösa och fattiga unga kvinnan utanför och väntar på påhugg. Deras vägar korsas och vi som tittar får se en mycket spännande tv-serie. Narkotika, prostitution, kommunister och nationalsocialister, korrumption och lite romantik. Snygga och välgjorda miljöer och fantastisk kostym. Rekommenderas, men man får inte ha anlag för mörkrädsla ...  

I samband med att man skriver om den här serien så kan man inte glömma att nämna Himmel över Berlin som utspelar sig i samma tidsperiod, jag hittade en CD-bok här hemma som ska bli höstens omtittning. Vill man läsa fantastiska romaner om tiden för Weimarrepublikens fall så kan jag orks rekommendera Hans Falladas romaner t ex Hur ska det gå för Pinnebergs? och Varg bland vargar. 

1 kommentar:

  1. Har också sett och verkligen tyckt om Babylon Berlin. En välgjord serie! Och kul med nåt annat än svenskt, brittiskt eller amerikanskt.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!