torsdag 15 augusti 2019

min perfekta man - Bengt Ohlsson



Bonnier Bookery är ett förlag i Bonniersfamiljen som satsar på utgivning anpassad till digitala medier. Böckerna är skrivna för att lyssnas på som ljudbok eller läsas som e-bok och finns inte i tryckt form, de är inte heller så långa och har korta kapitel. Bengt Ohlssons Min perfekta man  har jag lyssnat på och det är ganska vanlig samtidsroman med relationer i fokus. Jasmine är psykolog och arbetar som parterapeut, hon är gift med drömmannen Adrian. De har ett ordnat gift liv tillsammans med hus och kanske till och med tankar på att skaffa barn. Det är liksom dags för det. När Silvio och hans fru Filippa stiger in på Jasmines mottagning så känner Jasmine direkt att det finns en spänning i luften, snart kan hon inte bortse från känslorna kan vara besvarade. Hur oprofessionellt är inte det?

Det här är en roman om att våga lyssna på sina känslor och inte rygga för det obekväma, det är också en roman som landar rakt i den medelklassiga samtiden. Jasmine har en annan bakgrund och har genom utbildning gjort en klassresa, hon känner sig hela tiden osäker på sitt värde och bygger upp det med hjälp av prestation. Känslor är sekundära och det temat i romanen hade gärna fått vara starkare enligt mig. Romanen diskuterar också vad det är att vara sann mot sin partner, måste man berätta allt för varandra för att en relation skall fungera?

Jag blev aldrig riktigt engagerad i någon av karaktärerna i den här boken, det där att känna saker för människorna eller händelserna i en berättelse är viktigt för mig. I Bengt Ohlssons roman De dubbelt så bra som jag nyligen läste så var jag så intresserad av människorna och vill hela tiden lära känna dem bättre, i den här så var känslan bara: Jaha, Ok, Jaså. Halvljummet betyg från mig alltså.

2 kommentarer:

  1. Det låter som ett väldigt bra upplägg för en engagerande roman - så jag blir lite besviken när jag läser slutet av din sammanfattning. Jag vill också KÄNNA något för människorna i boken, engagera mig i dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan säkert bero på var i livet man själv befinner sig. Det var inte riktigt en roman för mig. Kanske den passar dig bättre.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!