tisdag 29 november 2011

gå sönder - gå hel

Av Sofia Nordins tidigare böcker har jag bara läst ungdomsboken Det händer NU men när jag lyssnade på henne på bokmässan så fick jag verkligen lust att läsa mer. Romanen Gå sönder - gå hel är en vuxenroman som på många sätt skaver och utmanar våra föreställningar om hur livet ska levas.

Jag möter Lena, den mycket unga kvinnan som känner sig underlägsen och bortstött i sin familj, särskilt då av sin tvillingsyster. När systern får en baby bestämmer sig Lena för att ta med sig den lilla flickan till det ställe där hon känner sig allra tryggast, hon ska ta hand om, skydda och värna. Väl i farföräldrarnas sommarhus glider Lena allt mer in i en egen värld, hon vill skydda den lilla till varje pris. Samtidigt som Lenas värld går allt mer sönder får jag som läser följa det jag som hon många år senare systematiskt har skapat sig; Anna. Till synes perfekt med man, barn, villa, hundar och ett oförargligt yrke använder hon observationsförmåga och anpassningsförmåga till att uppfinna sig ett nytt liv där inte Lena längre får ta plats.

Både som det unga och medelålders jaget så finns där en ständigt närvarande längtan efter att passa in, att höra till och att vara duktig och känslorna resoneras bort med förnuft och logik. Vad är egentligen normalt, Anna menar att tankarna blivit så klara utan ludd, stringenta och tydliga med hjälp av psykofarmaka, livet fungerar med en skyddande kemisk bubbla som sköld och när känslorna för en nyvunnen vän tränger sig in i skalet rämnar hela den omsorgsfullt uppbyggda fasaden.

Det fungerar i stunden att skapa ett liv som bygger på instuderade mönster men inte i längden och bubblan brister förr eller senare. Lena och Anna är två ytterligheter men lite till mans kan man nog känna igen sig, jag tänker ibland att tänk om någon avslöjar mig? Tänk om. Är det så att man måste gå sönder för att gå hel? Hur sätter man samman bitarna igen så att man kan gå vidare hel och inte gå sönder om och om igen?

Jag sträckläste Sofia Nordins roman Gå sönder - Gå hel under en kväll och jag tyckte mycket om den. Härligt att den fanns som e-bok på biblioteket, riktigt bra!

2 kommentarer:

  1. Tyckte mycket om den! Läser Frankenstein nu!

    SvaraRadera
  2. Heja, heja med Frankenstein! Hoppas också att många hittar till Sofia Nordins bok - det är den värd.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!