onsdag 9 oktober 2013

David Levithan på sverigebesök

En dåligsamvetebok som jag tänk mig läsa många
 gånger under sommaren ligger på mitt bord. 
Framträder både onsdag och torsdag i Stockholm





















Jag hade missat Love is the Higher Law av David Levithan -  En bit av mig fattas heter den i svensk översättning och det var länge sedan som jag läste en ungdomsbok och absolut bara älskade! Utan sentimentaliet, utan förenklingar, utan schabloner och klichéer skildras en händelse som vi alla känner till och på ett så varmt och innerligt sätt att jag smälter. Jag blir smått förälskad i de tre tonåringarna som vi får möta, deras historier är olika men ändå så lika och de hittar till varandra i skuggan av de två tvillingtornen.
"In small letters someone, someone has written NEVER FORGET on one of the slats. I know it's supposed to be a pledge, but it feels like a curse. Don't we have to forget some of it? Don't we have to forget this feeling? If we don't, how will we live?"
David Levithan beskriver vaccumet de där dagarna när vänskap och kärlek prövas och inte ens musik kan fylla tomheten som breder ut sig inuti. Vännerna försöker att leva sitt liv som vanligt, annars känns det som om de låter terroristerna vinna. Skuldkänslan över att ha överlevt gnager och samtidigt som en hel nation sörjer finner de tröst i en gemenskap där människor hjälper och stöttar varandra. U2 spelar sin låt och de bara vet att livet handlar om:

"Laugh louder!"
"Think smarter!"
"Lover deeper!"
 'cause Love is the Higher Law.

- repris från september 2011 -
 

2 kommentarer:

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!