lördag 4 november 2017

tobakshandlaren - Robert Seethaler (gästbloggare M)

Redaktörn tyckte att den här boken förtjänade en andra bloggpost så här är Gästbloggare Ms syn på Tobakshandlaren av Robert Seethaler.

I ett Österrike året innan Anschluss blir den unge Franz plötsligt tvungen att lämna sin uppväxt och landsbygd för Wien. Moderns älskare och ekonomiska garant dör i en olycka och Franz privilegierade uppväxt (att istället för att jobba i en saltgruva få "gå ut och promenera i skogen, låta solen skina på sin mage på en brygga eller vid dåligt väder ligga kvar i sängen och hänge sig åt sina tankar och drömmar") får ett abrupt slut. Lyckosamt nog har en av moderns tidigare kontakter en tobaksaffär i Wien och dit skickas nu den naive och bortskämde.

Jobbet i tobaksaffären visar sig vara av samma karaktär som dagdrivandet i hembygden, men ger Franz möjlighet att träffa stamkunden Sigmund Freud. Freud är gammal, kanske lite bitter och vad det verkar trött på sin livsgärning. Motvilligt (mutad med gratiscigarrer) tar han dock sig an Franz och denne får till att börja med rådet att skaffa sig en kvinna. Denna kvinna blir den böhmiska flickan Anezka, vars pragmatiska inställning till kärlek får stå i kontrast till Franz nyväckta naiva. I en serie av möten med Anezka blir Franz av med sin både fysiska och känslomässiga oskuld.

Genom en mer vuxen och urban Franz ögon får vi sedan bevittna nazisternas maktövertagande när Hitler håller sitt tal om Österrikes uppgång i Stortyskland och österrikarnas omedelbara reaktion på detta. Freud som högprofilerad judisk kund blir genast ett problem för tobakshandeln och Franz ser sin arbetsgivare tas i förvar och Freud gå i landsflykt. Han manifesterar nu transformationen till man, men också sin ungdoms idealitet, genom en protest mot landets nya herrar. Vid krigsslutet möter läsaren återigen överlevaren Anezka som visar antydan till sentimentalitet i en fin slutscen.

En jättefin liten roman, ett tag var jag orolig över Freuds cameoroll om det nu finns sådana inom litteratur, men den fungerade alldeles utmärkt som kondensat av förkrigs-Wien, intellektualism, livsvisdom etc (sparade nog hundra sidor text). Jag vet inget om författaren men det har säkert Anna skrivit om i sin text. Om ni vill kan ni också läsa min relaterade text om Oppermanns.

/Gästbloggare M


2 kommentarer:

  1. tyckte mycket om Ett helt liv av Seethaler, denna väntar i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får prova den också då, tror Anna har den i bokhyllan.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!