Bokgeografi enligt O tar oss idag till Israel, ett land som jag länge velat besöka. Eftersom jag ännu inte kommit iväg så får jag väl besvara några frågor som kompensation...
1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Israel eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Jag läste den nyutkomna romanen Morgon i Jenin av Susan Abhulhawa för några veckor sedan och den grep tag i mig på ett alldeles särskilt vis. Den berättar historien ur ett palestinskt perspektiv och för alla som inte har läst den så gör det!
2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Israel . Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Får bli lite tråkig och upprepa Enligt O s tankar här men jag vill gärna skriva om Amos Oz. Jag läste En berättelse om kärlek och mörker i somras och den fastnade. Jag gillade språket, budskapet och allt! Dessutom har jag under sensommaren och hösten läst en del om honom som person och hans åsikter verkar kloka, han verkar heller inte rädd för att uttrycka dem offentligt och det är beundransvärt. Särskilt när man predikar fred och samförstånd i en fråga där inte alla är helt överens!
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Israel, som du inte läst, men är nyfiken på.
I min pockethög ligger Åtta procent av ingenting av Etgar Keret (länken går till DN om man vill läsa lite mer om den). Jag läser sällan novellsamlingar men "Coolt och underfundigt om unga människor i Tel Aviv" står det på baksidestexten. Keret är född samma år som jag och bara det känns lockande. Man kan alltså skriva både coolt och underfundigt när man närmar sig 45 : )
Just det Etgar Keret har jag ju också köpt. Noveller funkar kanske bra när de andra kollar tv i jul. Kul att du gillade Morgon i Jenin, nu blir jag ännu mer sugen på att läsa den.
SvaraRadera