Den 2 april kommer mina tankar om Konungen men jag har tidigare läst Abdolahs roman Huset vid moskén. Om den skrev jag såhär i mars 2011:
Storfamiljen som bott i huset vid moskén i många hundra år börjar allt snabbare att lösas upp. Matthandlaren, Imamen och Böneutroparen är de tre bröderna som vi får följa från mitten av 60-talet. När berättelsen börjar är Shahen, med USAs goda minne, ledare i Iran och vid sin sida har han den vackra Farah Diba och västerlandets moderniteter både lockar och skrämmer befolkningen i Huset vid moskén.
Det traditionella sättet att leva utmanas och sönerna söker sig allt längre från fadershuset, de studerar och blir politiskt aktiva och släktens överhuvud matthandlaren inser att han lever i en ny tid när även kvinnorna i huset engagerar sig i samhällsutvecklingen. Genom människorna som bor i huset vid moskén får vi följa Irans väg mot religiös fanatism med Ayatolla Khomeni i ledningen och boken hjälper mig, som typisk västerländsk läsare, att förstå en del av mekanismerna som gör fanatismen möjlig.
Kader Abdolah beskriver i sin myllrande roman Huset vid Moskén hur i Iran förändras under några decennier i mitten av 1900-talet. Det här är en lättläst bok som gör ett försök att berätta om Irans historia och politiska utveckling så att även jag, en ganska okunnig läsare ska förstå. Den persiska kulturen och poesin finns där också, invävt i boken finns också suror från Koranen insprängda och jag finner dem mycket både vackra och tänkvärda. Lättläst och läsvärd blir mitt omdöme. Det traditionella sättet att leva utmanas och sönerna söker sig allt längre från fadershuset, de studerar och blir politiskt aktiva och släktens överhuvud matthandlaren inser att han lever i en ny tid när även kvinnorna i huset engagerar sig i samhällsutvecklingen. Genom människorna som bor i huset vid moskén får vi följa Irans väg mot religiös fanatism med Ayatolla Khomeni i ledningen och boken hjälper mig, som typisk västerländsk läsare, att förstå en del av mekanismerna som gör fanatismen möjlig.
Den vill jag gärna vinna!
SvaraRaderaHoppas det räknas när jag tipsar om din utlottning i en bisats till min egen utlottning... :-)
http://bocker-emellan.blogspot.com.es/2013/03/paminnelse-utlottning-av-de-utvalda-bok.html
Klart. Du är med!
RaderaJa den verkar onekligen intressant. Vi hade en man som jobbade lite på prov hos oss och han var från Persien, ja han kallade det fortfarande så. Barnen var helt fascinerade när han satt och läste.
SvaraRaderaSå jag vill gärna vara med, skriver om det i sidan på min blogg.
Mia
Du är med!
RaderaJag tar en lott!
SvaraRaderaVälkommen hit!
RaderaTänk om man kunde vinna! :-)
SvaraRaderaJag är gärna med :)
SvaraRaderaVälkommen!
RaderaÅh, vad jag hoppas på vinst den här gången! Boken verkar vara en riktig bloggbohemenbok!
SvaraRaderaTipsade om utlottningen här: http://bloggbohemen.blogspot.se/2013/03/utlottning-av-konungen.html
Du är med på lotteriet!
RaderaJag är gärna med tävlar!
SvaraRaderaVälkommen hit!
Raderajag är gärna med och tääääääävlar... Håller tummarna och tårna!
SvaraRaderaDå hopoas jag på vinst!
RaderaHej Anna! Jag vill gärna boken och har tagit två lotter genom att också skriva på min blogg.
SvaraRaderahttp://mimmimarie.blogspot.se/2013/04/tavling.html
Välkommen! Du är med :-)
RaderaHej! Jag är väldigt gärna med och tävlar. Jag tipsade om tävlingen här: https://www.facebook.com/litteraturkvalster
SvaraRaderaVälkommen hit, två lotter är dina!
RaderaUndrar om man får reda på något om historia om själva språket - har flera elever som talar persiska och dari som kommer från Afghanistan - eller om det finns ngn koppling till just Afghanistan... är gärna med på utlottningen och hoppas på tur :-)
SvaraRaderaJa men det finns en historisk koppling, samma land en gång :-) Boken handlar en del om hur konungen sörjer förlusten av Afghanistan och staden Herat. KLart du är med på utlottningen!
Radera