onsdag 16 januari 2013

koltrasten som trodde att den var en ambulans - en bok om ljud

Stiger ur min bil på parkeringsplatsen bredvid den 6-filiga motorvägen och hör bullret från långtradarna på ett helt nytt sätt. Det är en Mildnereffekt. Koltrasten som trodde att den var en ambulanseffekten.

Erkänner direkt! Det här var en ljudbok i dubbelbemärkelse för mig som jag skulle läst och inte lyssnat till. Anders Mildner läste själv sin intressanta bok om hur ljud påverkar människan och jag tänkte ett antal gånger att det här ska jag minnas och skriva om. Men inte minns jag ordentligt alla de spännande tankarna om varför vissa ljud uppfattas om lugnande och annat uppfattas som buller, hur kroppen fysiskt och fysiskt reagerar på ljud, hur tystnad blivit något som närmast skrämmer, hur ljudmiljöer påverkar inlärning och att ljud numer blivit en klassmarkör. Tyvärr, så är mitt audiotiva minne begränsat, i alla fall samtidigt som jag kör bil, och det är faktiskt en av poängerna också i boken.

Några tankar hänger sig ändå kvar.

Som lärare så reagerar man naturligtvis på resonemanget kring ljud och inlärning. Mildner hävdar att det finns forskning som fastställer att minnet och människans inlärning fungerar väsentligt sämre i en bullrig miljö. Han säger något syrligt att (jag skriver nu ur minnet) de som vill ha bättre skolresultat ska börja med ljudmiljön. En annan är det historiska faktum att ljudgeografin har förändrats radikalt på bara några hundra år, ljudet av kyrkklockan som förr signalerade makt och hördes vida omkring är i dag bara ett av alla ljud i en bullrig stadsmiljö. För att stänga de oönskade ljuden ute så har dessutom de flesta någon typ av hörlurar i öronen. Plötsligt har de gemensamma ljudreferenserna förändrats.

Det är inte självklart längre att alla i Sverige har hört en koltrast. Dags att fundera en extra sväng på livet och ljuden.

SvD, Bokmania har läst.

8 kommentarer:

  1. Vilken intressant bok! Den ska jag nog köpa till min sambo som dagligen matar en koltrast utanför huset samtidigt som han brukar klaga på suset fr motorvägen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en perfekt bok för honom då. Där finns massor av spännande tankar kring musik, reklam och filmmusik osv också. Mildner har tagit ett brett grepp kring ljud.

      Radera
  2. Oönskade ljud är svåra att stänga av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, så är det ju. Och vad som har uppfattats som buller har ju förändrats genom tid. En spännande bok för en historieintresserad!

      Radera
  3. "Nej, nej - det där är ju dopplereffekten!" tänkte jag besserwissermässigt, men nu fattar jag. ;] Lite sur på mig själv att jag inte plockade med mig den här charmiga titeln från bokmässan, jag stod ju och höll i den! ._. Jag är något av en tystnadsterrorist, det verkar åtminstone omgivningen tycka. En timer som knorrar, element som bubblar, lamparmatur som tjuter, fläktar som går i onödan, eller (nog värst av allt) en tv som ingen tittar på - allt går jag runt och stänger av/sliter ur. Tystnad är så underskattat.

    Apropå ljud: Häromdagen hade någon kommit på att stress gör människor ljudkänsliga. Det stämmer nog.
    Apropå ändrad ljudbild: Nya elbilar är för tysta för att anses säkra och ska därför spela upp konstgjort buller. Galet. Återigen får jag lust att köra ut i skogen och sätta mig på en sten i ensamheten.

    Färdigkommenterat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart med kommentarer! Det är en mycket spännande bok och jag rekommenderar - den finns som e-bok på bibblan också om man vill låna. Mildner berättar just om hur ljud påverkar kroppen fysiskt, hur stresshormonerna slår på eftersom ljud kan signalera fara, han berättar också om hur ljud för många signalerar styrka, har man en alltför tyst bil eller för tyst maskin så finns det de som köper till ljud och monterar dit. Jag själv tänker kanske mest på smattrorna man en gång satte i cykeldäcken för att verka lite tuffare... Jag är som du en tystnadsmänniska, jag arbetar i skolan och får nog med ljud på dagarna. I bilen går radion men hemma är det tyst.

      Radera
  4. Tycker det verkar vara spännande och intressant läsning...en promenadbok kanske, för att slippa störande motorljud :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den skulle vara perfekt! Det värsta är att man lyssnar på ett annat sätt när man läst den.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!