onsdag 2 januari 2013

siste mannen i tornet


Årets första bokreflektion får bli kring bokbubblarnas nästa!

Som alltid så vill jag inte skriva allt för mycket innan vi träffats och snackat en stund men kan inte hålla mig från en liten blänkare.
Läsa Adiga är att möta ett samtida Indien, myllrande stadsliv, texter som förmedlar dofter, ljud och miljöer, människor av alla kaster och religioner. Siste mannen i tornet är ändå ingen typisk Aravind Adiga och i början av läsningen blev jag lite besviken. Between Assassinations och The White Tiger är båda närmast novellsamlingar som hålls samman av en lös ramberättelse och de är uppbyggda av humoristiska skrönor som belyser samhället. Det är den sortens satir, den torra humorn med underdrifter och absurda händelser jag saknar i den här romanen. Det lätta anslaget har bytts mot en mer sammanhållen roman om ett samhälle som inte längre har något annat än konsumtion att erbjuda. Som en sista bastion och symbol för lärdom står Masterji, den pensionerade fysikläraren men han har svårt att förstå sig på samhällets förändring.
Förr i tiden hade man kast, och man hade religion. De lärde en hur man skulle äta, gifta sig, leva och dö. Men i Bombay hade kast och religion bleknat bort, och det som ersatt dem var, ... , idén att man skulle vara respektabel  och leva bland likadana människor. Hela sitt vuxna liv hade Masterji gjort detta, men nu, under loppet av bara några få dagar, hade han krossat skalet kring ett respektabelt liv och smakat på dess bittra kärna.
Hans lilla del av Mumbai ska bebyggas med nya moderna bostäder och medlemmarna i föreningen vill sälja dyrt, den siste mannen i det bedagade bostadsrättshuset är läraren som vill behålla livet precis som det är. I lugn och ro åldras och vårda minnena av sin döda fru och dotter. Han blir bilden av den lille, bildade och civiliserade mannen som slåss inte bara mot byggherren utan mot en samhällsförändring i ett land med stora inkomstklyftor och där allt tycks gå att ordna bara man har pengar.  Det här är en roman som ifrågasätter vilka värden som ska råda i ett samhälle, moral eller pengar. Går de att förena?

Den 16 januari samlas vi för prata en stund om den här romanen. Fler tankar lär dyka upp!

SvD  och Kulturen har också skrivit.

PS. Gillar greppet med romaner som utspelar sig i ett hus bebodda av alla sorter, andra tips är The Yaccoubian Building, Skyline och Igelkottens elegans.

4 kommentarer:

 1. Jag har varit sugen på något indiskt länge nu...men kanske ska jag börja med Den vita tigern istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skull nog börja med den vita tigern. Den är mycket bra!

   Radera
 2. Vad bra att den jag fått är den du rekommenderar;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är alla bra, men bästa av dem alla är nog ändå den vita tigern. Ser fram emot att läsa vad du tyckte sedan!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!