torsdag 10 januari 2013

isabella - en novell om en bil

Berättelsen om en bil kan också vara berättelsen om ett liv och jag gillar idén med att utgå från en Bogward Isabella årsmodell 1957, en röd dröm med breda säten och en alldeles särskild plats i berättarens föräldrars liv. 


Tyvärr tycker jag inte så vidare värst om själva novellen. Det är något som gör att det blir för mycket uppsats över det hela. Det är något med berättandet och språket som gör att jag får känslan av Allers veckotidning. Det här är den typen av berättelser som jag är uppvuxen på och som min mormor hade läst och gillat i en av hennes otaliga veckotidningar. Bilden på det rostiga bilkadavret stående i naturen får mig faktiskt ännu mer att tänka på mina morföräldrar. Uppe på skogsvägen, i en glänta, stod PV:n. Den röda från tidigt 60-tal som fått sin sista vila i storskogens djup. 
Lars Rambes novell Isabella lockade ändå, trots att jag var småanti, fram några minnen som jag inte funderat över på mycket länge, minnesbilden av den långa lia, skogsvägens hallonhyggen och en rostig PV. Gott så.
- en novellvåg i bokbloggarhavet - 

2 kommentarer:

  1. Jag har den på läsplattan. Ska bli spännande att se vad jag tycker om den då.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!