måndag 14 januari 2013

rekviem i VilletteRekviem är det latinska ordet för dödsmässa och måhända är detta den sista delen i serien om Martine Poirot?

I Rekviem i Villette har Ingrid Hedström ännu en gång pusslat samman en spännande och välskriven deckare som tar avstamp i samtiden. Fallet öppnas med att två vuxna och en tonårspojke hittas döda i sitt garage. Martine som arbetar på justitiedepartementet får ansvaret för de oväntade dödsfallen samtidigt som Julie, Martines före detta notarie, får sitt första uppdrag som privatdetektiv. Hon blir kontaktad av en ung adopterad flicka som undrar över sina biologiska föräldrar. Med trådar som leder till ett mord 1983 när Martine var student, så korsas utredningarnas vägar och fallet förgrenar sig till både Storbritannien och Italien.

Villette är en påhittad belgisk stad och Hedström är noga med att betona att det mesta i hennes deckare är fiktiva händelser, trots det så märks att hon läst in sig mycket på tiden och landet hon vill skildra. Just den autentiska känslan uppskattar jag. Det känns som att Hedström vet vad hon skriver om, det är spännande men ändå inte alltför otäckt. Småsnälla mord, existerar de? Isåfall skulle man kunna kalla Villette-serien småsnälla kriminalromaner av den sort som jag utan att tveka skulle rekommendera till både unga och gamla som vill ha lagom mycket spänning utan alltför mycket våld och sex.

8 kommentarer:

 1. Jag fastnade inte alls för Villette-serien, trots att jag så gärna ville läsa om Belgien. Det blev bara de två första böckerna för mig, och knappt det ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är lite långsamma faktiskt men jag gillar ändå.

   Radera
 2. En helt ny författare för mig. Tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker nog att Rekviem i Vilette är den bästa boken i serien om Martine.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, av de fyra jag läst så håller jag med.

   Radera
 4. "Blodröd måne över Villette" ligger i en kasse o väntar på att lämnas till biblioteket, nu ska jag hålla utkik efter denna! Tycker dom är bra

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den har jag missat! Det får bli i vår.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!