lördag 19 januari 2013

vad är det som gör det?


Om du ser en bok av en författare som du aldrig har hört talas om tidigare, vad är det som gör att du bestämmer dig för att läsa den?

Så frågar Annika i bokbloggsjerkan och det spörsmålet gav mig en utmaning. Jag har faktiskt inte riktigt reflekterat över vad det är som gör det. Det, att jag plockar boken ur hyllan och sedan läser den. Oftast väljer jag en bok eftersom jag läst eller hört talas om boken eller författaren. Nästan alltid faktiskt, men någon enstaka gång, oftast då på den lila butiken, plockar jag något ur hyllan och då är det nog en kombination av omslag, titel och ursprungsland. Jag dras ju till världslitteratur, gärna på engelska och gärna en brett berättad släktkrönika. Typ Amitav Gosh The Glass Palace. 

Sen är det en lite pinsam praktisk detalj som avgör om jag kommer till skott och läser. Texten får inte vara för liten och pappret inte för grått. Det är åldern som slagit till. Eller pocketböckerna som plötsligt fått så små bokstäver...

15 kommentarer:

 1. Själv går jag mycket på bibliotekets nyinköpta ljudböcker och på så sätt får jag emellanåt med mig en "ny" författare med mig hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sant. Nyhetshyllan är ett säkert tips!

   Radera
 2. Det är sorgligt att stilen i pocketböckerna har blivit mindre, det har jag också upptäckt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de har förändrat ngt i trycket. Det kan ju inte vara jag som åldrats...

   Radera
 3. Jag kan nog faktiskt också rata en bok på grund av för liten/tät text :)

  SvaraRadera
 4. Ajaj, det där kommer nog fort för mig. Tidningarna kan jag inte läsa med glasögon(närsynt) och snart blir det väl läsglasögon också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte varit på macken än men det dröjer nog inte länge...

   Radera
 5. Textstorleken är faktiskt viktig. Vill inte behöva sitta med förstoringsglas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att det är fler än jag som tycker det!

   Radera
 6. Det här med grått papper har jag inte riktigt tänkt på men textstorlek är absolut viktigt. Jag får ont i ögonen av för liten text.

  SvaraRadera
 7. Hatar när jag behöver sitta och kisa för å se vad det står! Liten text eller bibelsidor är helt klart avskräckande för mig. Hur mycket jag än läser står jag ju dessutom ändå å stampar på samma ställe i boken rent fysiskt.
  Fluffig storpocket är mer min grej. :]

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Heja fluffig storpocket! Det eller e-bok för då kan jag ställa in storleken själv :-)

   Radera
 8. Ja du Anna när det gäller att hitta nya okända författare är din blogg stället att kolla in. Så mycket tips jag får här på författare och titlar jag aldrig sett annars :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittar hit. Kanske får du korn på ngt du gillar.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!