fredag 25 januari 2013

bokbloggsjerka - hur är det med ärligheten?


 Är du 100% ärlig i dina recensioner/omdömen? 

Annika ställer en fråga i veckans bokbloggsjerka som är lätt att svara tvärsäkert på men också lätt att börja svaja kring. Klart är att jag skriver det jag tycker om de böcker jag läser och att hur jag fått tag i boken inte påverkar mina texter. Mitt uppsåt alltid är att vara ärlig men... ibland lindar jag in mina tankar och åsikter. Jag har en uppfattning om en bok och den kan ju vara grundad på så många olika saker. Det kan vara innehållet, språket, känslor den väcker, minnen eller längtan. Utmaningar eller tröst eller... Det finns många fler färger än svart eller vitt i min läsning och därför skriver jag inte alltid precis allt jag tänker eller tycker men jag försöker vara ärlig. Försöka duger långt. Enligt mig då.

17 kommentarer:

 1. Försöka duger jättelångt!

  SvaraRadera
 2. Försöka duger alldeles utmärkt :) Det är svårt att vara objektiv när man recenserar och som du säger så finns det fler färger än svart och vitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig ambitionen att vara objektiv när jag skriver om böcker, eftersom jag inte är recensent så tänker jag att personligt och subjektivt helt OK.

   Radera
 3. Ja, försöka är väl allt någon kan göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill nog bara poängtera att det inte är så enkelt...

   Radera
 4. jo, det är roligast att vara ärlig.

  SvaraRadera
 5. Känslorna den väcker är ju väldigt centralt för om man gillar en bok eller inte, och det är nog det jag tycker är allra svårast att beskriva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Särskilt om det väcker starka känslor som hör ihop med personliga erfarenheter som man kanske inte vill dela med världen.

   Radera
 6. Som du svarar på Lottens kommentar , allt som man upplever under läsningen kanske man inte vill dela med sig av. Att utlämna vissa delar i en recension eller ett omdöme uppfattar jag dock inte som oärligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är sant. Ärligt är inte lika med allting.

   Radera
 7. Du drog tydligen samma slutsats som jag, en väldigt enkel fråga blev plötsligt väldigt komplicerad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med sanning är inte helt okomplicerat. Sanningen kan se ut på ett vis ena dagen och på ett annat den andra.

   Radera
 8. Omdömen/recensioner handlar ju om subjektivt tyckande och så måste det ju vara annars blir det omöjligt att skriva något. Ärlighet för mig är att man menar det man säger, men man behöver inte säga allt man menar :)

  SvaraRadera
 9. Det blir en del linda in för mig också. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behöver ju inte bli oärligt fast man inte beättar allt...

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!