söndag 22 januari 2012

förr eller senare flyter det fördolda upp till ytan

Jag har poolspanat - på det tyska hotellets takterass lästes det deckare. Svenska deckare. Populärast av alla enligt just den här lilla ovetenskapliga undersökningen var Hjort & Rosenfeldts Det fördolda. När sedan Enligt O hyllar samma bok så var valet givet och jag behövde inte ångra mig. Det här är en riktigt spännande svensk deckare som överraskade mig med att vara välskriven och lagom mallad. Visst finns där en stockholmsbaserad utredningsgrupp av poliser som alla har sina egenheter, visst blir där småkonflikter mellan den lokala polissyrkan och riksmordkommisionen, visst finns där en socialt katastrofal missbrukande psykolog som gör allt han kan för att glömma personliga trauman, visst finns där ett blodigt mordfall. Men där finns så mycket mer: mänsklighet och värme, komplexa relationer som inte bara löses på en kafferast och en psykologisk trovärdighet. Jag önskade att jag hade haft bibliotekskortet på plats här i sommarstugan, då hade jag laddat hem del två Lärjungen på studs. Snyggt jobbat Hjort och Rosenfeldt, inte sedan Kristina Olssons deckare som jag läste i våras har jag läst något så spännade från Sverige.

Hur var det då med titeln? Eftersom jag inte vill spoila läsningen för någon så kan jag berätta att flera av personerna i handlingen har händelser/handlingar i det förflutna som hamnat i det fördolda. Hemligheterna avtäcks allteftersom och det är en styrka med den här berättelsen, där finns så många spår, så många avslöjanden som gör människorna intressanta ända fram till sista sidan.

Psst. Finns på elib, bara att låna hem. Gör det! 

4 kommentarer:

  1. Anna så gulligt av dig att med inbjudan till fika i Göteborg, jag blev jätteglad och skulle väldigt gärna träffa dig. Marginalerna mellan tågresorna och programmet på bokmässan är små, en timme som mest, så det känns stressigt. Vi får nog ha det tillgodo är jag rädd.

    SvaraRadera
  2. Det kommer fler tillfällen, om inte annat på mässan. Då är det fyra hela dagar!

    SvaraRadera
  3. Gillade och läser nu Lärjungen :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!