torsdag 8 augusti 2013

bubblat var det här!

Bokklubben vid livets slut är skriven av en litteraturjournalist vid namn Will Schwalbe och den handlar om de böcker som han och hans mamma samtalar om under det att mamman behandlas för cancer. Nästan avundsjuka blev vi på att ha någon i sin närhet att prata böcker med...

Bokbubblarna var ganska eniga i betyget för den här boken, någon trea och någon femma och resten fyror. Många gillade att det hölls distans till sjukdomen och att fokus låg på samtalen om litteratur. Det blev härligt nördigt och ett sätt att närma sig livets svårigheter och ett sätt att lära känna varandra, många blev sugna på att läsa de böcker som nämns i boken. Tur att det finns en lista längst bak för det är många titlar att hålla koll på! Andra bubblare störde sig på den perfekta bilden av modern, familjelivet som gränsade till snobbigt och all namedropping. Det här är en berättelse av en son om en mamma och han beskriver sin mor närmast som ett helgon. Orealistiskt, vilket är nästan konstigt eftersom det är en bok som är baserad på verkliga människor. Min personliga åsikt är att alla sidor av en människa behöver vara med för att det ska bli riktigt intressant, för att gestalta en hel och trovärdig människa. En av funderingarna som väcktes när vi läste var hur det är att leva när man vet att det finns ett slut.

Att leva när man vet att det snart är slut handlar också kvällens andra bok om: Fjärilseffekten som, hör och häpna, var en bok som allihop gillade (nästan då, en viss A var skeptisk). De flesta tyckte att det var en riktigt bra bok med människor man engagerade sig i och skickligt sammansatta berättelser, ledtrådar som lades ut och följdes upp och ett slut som inte gick att helt förutse. Spännande inledning som drar med sig läsaren, och i den här romanen använder Karin Alvtegen sina kunskaper som spänningsförfattare för att få ett driv i berättelsen. Vi tyckte också att upplägget där man får lära känna personerna lite i taget gör att man hinner ändra uppfattning om dem under läsresans gång. Relationer och mönster mellan människor som är svåra att bryta, plikt och tystnad som leder till totala kollapser, man vill hoppa in i boken och ställa till rätta... Kritiken som framfördes var att det saknades någon som sa ifrån, någon som kunde styra upp alla de veka karaktärerna som mest jamsade med!

Fyra blev medelbetyget.

4 september 18.30 ses vi och pratar om den grafiska romanen Svindlande höjder. 

Mina texter om Fjärilseffekten och Bokklubben vid livets slut.

2 kommentarer:

  1. Ja det där är två böcker som jag är nyfiken på. Alvtegen skriver bra och jag har tyckt om vad jag läst tidigare av henne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Särskilt Fjärilseffekten vill jag lyfta fram. Hon läser den själv och den är riktigt bra!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!