torsdag 1 augusti 2013

tematrio - historiskt


I mitt knä ligger, som i många andra bokbloggares knä, just nu Hilary Mantels Wolf Hall. Den kräver sin kvinna och jag hoppas att jag läst klart till recdag den 10 augusti. I väntan på det så passar jag på att svara på Lyrans tematrio, veckans uppgift är att tipsa om tre historiska böcker. Jag väljer en trio kvinnliga författare:

1. Vibeke Olssons kvartett om Bricken som börjar med Sågverksungen. Allåldersböcker som berättar om vår utveckling från bonde till industrisamhälle. Så välskrivna och jag väntar bara på fortsättningen!
2. Maria Gustafsdotters serie om Gertraud som utspelar sig i Kalmar på Hansatiden tyckte jag var mycket spännande och sättet den var skriven på minde mig om alla Alice Lyttkens och Rune Pär Olofsson som jag läste i tonåren. Fem pärlor till jungfruns krona - Dottern är först ut i serien.
3. Sophie Elkan kan jag inte hoppa över, hennes bok om John Hall som vi läste i Göteborg Läser i våras är inget litterärt mästerverk men det lilla projektet visar på hur intressant ens närhistoria kan bli när man utgår från en roman och kopplar på olika besök, samtal och föreläsningar. Riktigt roligt sätt att läsa historiska romaner på!

Vilka historiska romaner läser du?

PS. Kan inte hålla mig från att ta med Haren med bärnstensögon också, jag har tjatat om den och fortsätter tjata. Läs!

10 kommentarer:

 1. Jag gav upp Vibeke Olssons första bok mitt i boken.... Det funkade inte alls för mig. De andra kände jag inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte annars att det är historia som liggernära dig geografiskt.

   Radera
 2. Jag kämpade mig ju igenom Wolf Hall i vintras på engelska och skrev om den på min blogg. Denna vinter kommer jag att ta mig an Bring up the bodies som står i bokhyllan och väntar ända sedan jag var i London i höstas. Ska bli roligt att höra vad du tycker. här.http://mimmimarie.blogspot.se/2013/02/wolf-hall-vard-att-kampa-for.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har medvetet väntat på svenska översättningen. Du är enträgen som läser på engelska!

   Radera
 3. Tänk att jag känner inget intresse alls för Wolf Hall. Kanske jag ändrar mig om hyllningarna börjar svämma över i bokbloggosfären. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att man behöver vara något historieintresserad för riktigt njuta.

   Radera
 4. Tack för intressanta tips! Jag kom precis hem från biblioteket med Wolf Hall, så snart ska jag bilda mig en uppfattning om boken som alla tycks prata om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar. Ser fram emot att läsa vad du tycker om Wolf Hall.

   Radera
 5. Jag har precis läst Sågverksungen, äntligen. Tänkt läsa den sedan den kom ut. Jag gillade den! Härligt personligt språk som känns helt rätt för en tioårig berättare.
  En annan historisk roman jag läst i sommar är Okända väsen av Tracy Chevalier. Den handlar om två kvinnor som är fossiljägare under 1800-talet. Den gillade jag också!

  SvaraRadera
 6. Flicka med pärlörhänge är ju också riktigt bra. Om Bricken finns där nu 4 böcker, alla på e-lib och man vill så gärna följa denna lilla täva.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!