fredag 22 juli 2011

en liten smula underbar - årets understatement

A Tiny Bit Marvellous kommer på svenska den 22 september, precis under bokmässan och det är väl inte otroligt att det blir aktiviteter i Printz Publishings monter, tänk om Dawn French själv dyker upp, det vore riktigt trevligt. En liten smula underbar är den svenska titeln och bara den är en sådan där helt grymt härlig torr brittisk underdrift. Det är ingenting i boken som är en liten smula. Inte alls. Här snackar vi hormonrejs med två tonåringar och en klimakteriemamma på slagfältet och alla som haft tonårsbarn, eller för den delen varit tonåring själv kan inte annat än fnissa åt alltihop. Visst finns där en pappa, som kanske är berättelsens egentliga nav för han lyckas med sitt lugn för det mesta balansera och avvärja de värsta katastroferna, men han nämns knappt vid namn.

Istället får vi följa Mamma, barn och ungdomsspykolog (borde alltså vara expert på just tonåringar särskilt som hon just nu skriver bok om hur man lyckas som tonårsförälder), närmar sig 50 och känner en obändlig lust att förändra det mesta i livet. Dotter, är på väg att sluta skolan och ska snart ut i vuxenvärlden men vill egentligen helst bli kändis och Son, kallar sig själv Oscar efter Oscar Wilde, klär sig i kravatt och drömmer om ett romantiskt liv i poetens fotspår. På vägen avhandlas allt det där som hör sturm und drangtiden till och när också mamma känner behov att frigöra sig så blir det riktigt upp och ned i familjen Battle.

Trots att den svenska översättningen är på ingång så skulle jag ändå råda alla som gillar brittisk humor med vass satir, kvicka enradingar och ordlekar att läsa just den här boken på engelska. Dawn French är en komedienne av rang, manusförfattare till tv-serien Helt Hysteriskt och hennes debutroman är snabbtänkt, kvick och mycket underhållande. Läs, läs, läs!

PS. Penguin skickar med kul extramaterial också. Intervju med författarinnan med lista över böcker som inpirerat henne och notera: Points for Further Discussion for Reading Groups. En bok att bokcirkla om?

8 kommentarer:

 1. åh jag är så sugen på att läsa den.

  SvaraRadera
 2. Brittisk humor, understatement och ordlekar. Jag tänder på alla cylindrar.

  SvaraRadera
 3. Riktigt härlig underhållning! Särskilt om man är sådär 40+ och har ungdomar nära sig...

  SvaraRadera
 4. Har stått och hållt i den... Läsvärd alltså?

  SvaraRadera
 5. absolut! Riktigt munter och väldigt smart!

  SvaraRadera
 6. Miss E: bokbyte den åttonde?

  SvaraRadera
 7. Joanna: Oh, yes indeed!

  //Miss E (oinloggad från sambons dator)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!