tisdag 19 juli 2011

misstro - en habil sommardeckare

Tisdagar är Morden i Midsomer-dagar och då kanske det kan passa att tipsa om en riktigt bra brittisk deckare som utspelar sig i Edinburgh. I Misstro har Ian Rankin övergivit Rebus och startat upp en ny serie som har internutredaren Malcolm Fox i huvudrollen. Han blir satt att utreda en kollega för barnpornografibrott samtidigt som hans systers sambo mördas, han känner sig övervakad och alltsammans leder till bråk med en kollega, avstängning från jobbet. Trubbel i yrkeslivet, ensamhet i privatlivet och allt tydligare blir det för Fox och läsaren att det inte går att riktigt lita på någon.
Ian Rankin har här skrivit en deckare i min smak, förvisso är polisen i huvudrollen en ganska typisk medelålders ex-alkoholist som i sina stunder är ganska avtrubbad, men samtidigt finns där en äkthetskänsla i omsorgerna om den åldrade pappan och  systern. Beskrivningen av hur Fox känner sig allmer paraniod när han förstår att det som först verkade vara slump visar sig vara del i en plan är trovärdiga och jag sugs alltmer in i berättelsen. Medges dock att det kan bli lite pratigt ibland, och faktiskt onödigt omständligt när allt ska förklaras ingående men ändå alltsomallt en habil deckare, lagom för lata högsommarkvällar.

3 kommentarer:

 1. Jag kände en enorm saknad efter Rebus under hela den tid som det tog för mig att läsa den här boken.

  Jag tänker förvisso fortsätta att läsa om Fox men som det känns just nu har han ingen chans att ersätta Rebus i mitt hjärta...

  SvaraRadera
 2. Det kanske var bra att jag inte läst alla Rebus utan bara ngn enstaka. Jag kunde helt enkelt inte jämföra obildad som jag var...

  SvaraRadera
 3. Ja, det hade du nog en stor fördel av :-)

  Nu är jag inte så pass anti att jag inte kommer att ge Mr Fox ännu en chans men om jag även efter den saknar Rebus för mycket så är det nog dags att lägga ner Ian Rankin. Ett tag i alla fall.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!