lördag 16 juli 2011

förra sommaren var det Afrika som gällde...

Mitt i sommaren, mitt i semestertider funderar jag över förra årets läsning. Tur att jag har min blogg att kika i för minnet är kort, jag kan konstatera att det var en afrikansk sommar och också höst. Bokmässans afrikanska tema inspirerade mig till att skriva om och läsa många afrikanska författare, årets tyska tema har då inte alls haft samma effekt. Konstigt :-)

Hoppas nu att uppsvinget för afrikanska författare inte bara gällde mig utan spred sig i läsarlagren i samband med bokmässan. Det finns många författare som jag kan tipsa om, här kommer ett gäng läsvärda kvinnor som alla har rötterna söder om Sahara:


Chimamanda Ngozi Adichie

Först och främst förstås Chimamanda Ngozi Adichie som med sina två romaner En halv gul sol, Lila Hibiskus och novellsamlingen The Thing Around Your Neck fått många läsare. Med rätta. Så både tänkvärda och läsvärda. En halv gul sol berättar bättre än någon historiebok om kriget i Biafra och Maaza Mengiste skriver om Etiopien i Under lejonets blick och de är båda riktigt bra historielektioner som utgår från en familjs öde. I Tre Starka kvinnor berättar Marie Ndyaine om kvinnors utsatthet och mod i ett samhälle så präglat av männens väderingar och svårigheten med kärlek mellan olika hudfärger och olika sociala skikt skriver både Irene Sabatini och Sefi Atta om. Som slutkläm får det bli två ungdomsböcker: Skyline av Patricia Schonstein Pinnock  och Coconut av Kopano Matlwa.

Jag blir riktigt nostalgisk över att läsa vad jag tänkt och tyckt om alla de här böckerna, igen: vilken tur att jag började bokblogga! Om någon annan hittar till de här böckerna tack vare just det här inlägget så blir jag förstås också glad. Klicka loss och läs mina tankar och satsa på en afrikansk författarinna i sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!