onsdag 19 oktober 2011

Anna, läs mer!

Dotterns favoritbok alla kategorier under uppväxten var S.V.J. av Roald Dahl. Det är en fantastisk och fantasirik berättelse som jag nu är så glad över att läsa högt för mina elever. Jag brukar läsa Roald Dahl så här på hösten, ibland är det Häxorna, ibland Kalle och chokladfabriken eller Danny, bäst i världen men nu var det dags för S.V.J. för första gången i mitt klassrum. Det är en av få Dahlböcker som har en liten flicka i huvudrollen och särskilt kul är det att tänka på att Dahls barnbarn också heter Sophie, hennes böcker är fö också mkt bra... Boken är nu är verkligen en tungvrickarutmaning att läsa eftersom bokstäverna är snodda runt varandra och en alldeles vanlig vänniskomarelse med små slängar av ordblindhet kan ha ganska svårt att hänga med i svängarna. Det har då inte 8-åringarna. De skriker av skratt och av skräck och jag hör i klassrummet: Anna, snäääääla, läs mer!

3 kommentarer:

  1. S.V.J, den har jag missat - måste låna! Passar den om jag har flertalet andraspråkselever som inte kommit så långt i sin språkutveckling?

    SvaraRadera
  2. Har börjat samla på hans böcker, kanske dags att läsa om dem också...

    SvaraRadera
  3. SVJ är underbar men kanske inte för elever med andraspråk, jätten vänder på bokstäverna och Dahl leker rejält med språket, bårde ordspråk och bildspråk blandas hejvilt. Men för svenskspråkiga barn som högläsning är den toppen!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!