onsdag 12 oktober 2011

efterlysning!

I går såg jag filmen Níceville baserad på boken The Help av Kathryn Stockett. Ordentligt om filmen har Enligt O skrivit, titta in hos henne! Både boken och filmen utspelar sig under tidigt 60-tal och med medborgarrättsrörelsen som fond. Funderade över vilka andra böcker jag läst som utspelar sig just i den tiden? Jag kan just nu inte komma på några skönlitterära böcker alls. I Dödssynden av Harper Lee möter vi sydstaterna under 30-talet men 50 och 60-tal? Hur är det egentligen, vilka riktigt bra romaner finns där att läsa om jag vill fylla på mitt förråd och få fler bilder av förändringen i det amerikanska samhället? Upplys mig!

6 kommentarer:

 1. Vilket sammaträffande! Har precis kommmit hem från en second-hand med bl. a. Toni Morrisons De blåaste ögonen; den utspelar sig tydligen just under den perioden du nämner. Sen kan jag också rekomendera hennes Solomons sång - en historia som spänner sig från 30-talet till sent 60-talet, USA, rasfrågorna ...

  SvaraRadera
 2. Bra efterlysning, undrar också. Salomons sång har jag läst, men inte De blåaste ögonen.

  SvaraRadera
 3. Toni Morrison har jag läst men uppenbarligen minns jag inte ordentligt vad de handlade om... Minns att jag gillade The Bluest Eyes mycket, det är nog dags att rota fram min gamla kurslitteratur. :-)Tack för tips!

  SvaraRadera
 4. Toni Morrison tänkte jag också tipsa om, har bara läst Beloved och den utspelar sig visserligen precis efter inbördeskriget men är så bra! Gone with the wind utspelar sig också då och är också jättebra.
  Sen har vi också The Color Purple av Alice Walker - den utspelar sig på 1930-talet. Och även A time to kill av John Grisham, utspelar sig på 1980-talet, som både är en jättebra bok och film. Det är lätt hans bästa - det är inte en typisk Grisham- thriller utan den är otroligt tänkvärd och bra!
  (Jag är lite insnöad på den epoken :) )

  SvaraRadera
 5. Hm, läste ditt inlägg igen och såg att du främst ville ha under 50- och 60- talen men jag kommer inte på någon som utspelar sig där just nu. Men ovan nämnda böcker är bra ändå :)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!